27 Ekim 2007 Cumartesi

TEKNİK RESİMDEN BİLGİSAYARLI TASARIMA (CAD) GİDEN UZUN YILLAR


TEKNİK RESİMDEN BİLGİSAYARLI TASARIMA (CAD) GİDEN UZUN YILLAR

Prof. Dr. İlhami Karayalçın
İTÜ Makine Fakültesi /CADEM Yönetim Danışmanı



Makine imalatı, dövme, saç işleme, döküm, talaşlı imalat atölyelerinden seri imalata geçerken; başarı faktörlerinin başında teknik resim gelmektedir.

Mühendislik teknik resimi, seri imalat ve parçaların kendi aralarında değişebilirliği kavramları ile günümüze kadar geldi.

Uluslararası ve ulusal standartları çoğaldı-DIN,BS,TSE gibi. Bir teknik iletişim dili olan teknik resim, bütün mühendislik ve konstrüktörlük öğrenimlerinde zorunlu dersler haline geldi.

Çin, Hint, Mezopotamya, Mısır ve diğer Medeniyetlerde, Orta Asya Türk toplumlarında, sanat eserleri, mimari yapılar, harp araçları, arbalar, ev eşyaları, metal el ve iş aletleri için krokiler, çizimler (drawings) deri, kil tablet,ağaç levhalar üzerine işlenerek; kağıt dönemine kadar geldi.

Mimarlar, ressamlar, ustalar, heykeltraşlar, alet, makine, gemi yapımcıları, kağıt üzerinde önce iki boyutlu, sonra da uzay geometri ve perspektif modelleme ile üç boyutlu (3D) olarak gelişmiştir.

Ölçülendirme, toleranslar, kesitler, iz düşümler teknik resimi tasarım dili olarak geliştirmiştir. Daha da önemlisi, tasarımın modele, prototipe, kalıplara ve imalata aktarılması sağlanmıştır. Aynı teknik resimle beş ayrı ülkede beş ayrı imalat atölyesinde, birbirinin tamamen aynı ürünler yapılabilmiştir.
Teknik resimler, çok boyutlu, çok görünümlü, çok toleranslı yapısı ile tasarım sırasında çok karmaşık yapı gösteriyordu.

General Electrics firması, tasarımdan imalata geçmeyi kolaylaştırmak için 1957’lerde basitleştirilmiş teknik resim yöntemleri (simplified drawing) geliştirdi.

1960’lardan sonra bilgisayarların ve Fortran gibi yazılımların gelişmesi; nümerik kontrollü metal işleme yönteminin geliştirilmesi- delikli kartla (punched cards) teknik resim yerine, parça üzerindeki noktaların kordinatlarının, operatöre kumandalar halinde verilmesi yeni bir devrim oluşturdu.

Bir otomobilde 15-20.000 parça olabiliyor. Bunların herbirinde onlarca ölçü bulunabiliyor. Birindeki değişiklik diğerlerini de değiştirmeyi gerektirebiliyor.

Bir konstrüksyonda, tasarımda en ufak bir değişiklik için haftalarca teknik resimin yeniden çizilmesi çok zaman alıyordu ve tasarım yenileme gücünü olumsuz etkiliyordu.

Tasarladığımız parçayı veya grubu, ürünü sürekli önümüzde görmek; tutmak; oynamak; defalarca değiştirerek amaca varıncaya kadar yüzlerce durumu görüntelemek gerekiyordu.

Bilgisayar Destekli Tasarım- konstrüksyon- ya da bilgisayardaki uygun bir yazılımla ürün hayalini üretim makinalarına, merkezlerine iletmek sanayide yeni bir çığır açacaktı ve öyle oldu.

Bilgisayar destekli üretim planlama tasarım yazılımları, sık ürün değişikliği ve ürün geliştirme hareketlerine canlılık hız ve ekonomi kazandırdı.

Bilgisayar ve yazılım firmaları çeşitli isimlerle tasarım yazılımcılığını her gün geliştirmektedir.

IBM'in CATIA yazılımı gibi etkili araçlar, imalat firmalarının, tasarımcıların rekabet gücünü arttırmaktadır.

Bu yazılımlar, konulara uygun seçilmeli; eğitim alınmalı ve ekonomik kullanılmalıdırlar.

Bu CAD/CAM ve CIM adları ile anılan tasarım ve teknik resim iletişim araçları, tasarımcı zamanını, tasarımcının yaratıcılık gücünü etkili kılmakta ve maliyetini defalarca ödeyebilmektedir.

En önemlisi, tasarımda alternatifleri deneme; ana tasarımdan parça, grup, aksesuar tasarımına, malzeme ve imal usulü seçimine, kalıp takım, aparat, jig tasarımına da destek olmaktadır.

53 yıllık mühendislik hayatımda en fazla hayranlıkla selamladığım tasarım ve üretim teknolojisinde devrim yapan bir teknoloji olarak CAD/CAM/CIM ve benzeri araçları, tüm meslektaşlarıma gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.

Ama lütfen işlerinde etkili ve verimli kullansınlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder