31 Ekim 2007 Çarşamba

CNC system Simulation


28 Ekim 2007 Pazar

YOUTUBE'YE YÜKLEDİĞİM VİDEOLAR

SOLIDCAM

2.5 Eksen Frezeleme



Mükemmel İmalat Aracı
SolidCAM, SolidWorks modelleri üzerinde interaktif ve otomasyona uygun 2.5 eksen frezeleme operasyonları içerir. SolidCAM pazardaki en iyi havuz boşaltma algoritmalarından birini içermektedir. Tam takım yolu kontrolü ve güçlü algoritması sayesinde imalatçı parçalarını istediği yolla işleyebilir. Operasyonlar kolay bir şekilde yeniden sıralandırılabilir, döndürülebilir, aynalanabilir... SolidCAM'in otomatik unsur tanıma ve işleme modulü çok sayıda delik içeren veya karmaşık delikleri olan parçaların işlenmesini kolaylaştırır.

Başarılı bir imalat için tüm ihtiyaçlarınız doğrudan SolidWorks içerisinde, kolay ve açık bir arayüzde. SolidCAM şu anda binlerce imalathanede başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.




Üretken ve verimli CNC programlama için 2.5 Eksen Frezeleme modulü.

3 Eksen Frezeleme

Güçlü.Esnek.Verimli

SolidCAM 3 Eksen frezeleme modulü hem prizmatik makina parçalarının hem de karmaşık 3 boyutlu modellerin işlenmesinde kullanılabilir. Prizmatik parçalarda, SolidCAM modeli analiz eder ve otomatik olarak işlenecek havuzları ve profilleri tanır.

Havacılık sanayi parçaları, kalıplar, elektrodlar ve prototipler gibi karmaşık 3 boyutlu modeller için, SolidCAM, ileri High Speed Machining stratejileri ve entegre kalan talaş opsiyonu içeren 3 Eksen frezelemeyi önerir. Parçanın ne kadar karmaşık olduğu önemli değil, SolidCAM optimum kaba ve üstün nitelikli finiş stratejilerini içerir.


SolidWorks içerisinde tam High Speed İşleme desteği veren 3 Eksen Frezeleme Modulü

SolidWoks içerisinde 'HSM Modulü'





SolidCAM HSM, kalıplar ve karmaşık 3 boyutlu parçalar işlemek için çok güçlü ve kendini pazarda kanıtlamış bir hızlı işleme modulüdür. HSM modulü benzersiz işleme ve takımyolu bağlantı stratejileri sunar.

SolidCAM'in HSM modulü kesme sırasındaki takımyolu hareketlerini yumuşatır ve sürekli takımyolunu sağlamak için gerekli yerlerde geri çekilir – ki bu da yüksek kesme hızlarını sürdürebilmenin başlıca ihtiyacıdır.

SolidCAM HSM modulü ile yüksek Z seviyelerine geri çekilmeler minimuma indirilmiştir. Mümkün olduğunda açılı, yaylarla yumuşatılmış geri çekilmeler, ihtiyaç duyulandan fazla boşta hareketi engeller – bu da işleme süresini minimuma indirir.

HSM modulünün sonucunda verimli ve yumuşak takımyolları ortaya çıkar. Bunun sonucunda da yüksek yüzey kalitesi, daha az takım aşınması ve CNC tezgahınızın ömrünün artması size sağlayacağı en önemli faydalardır.

Sağladığı daha kısa imalat süresi, düşük maliyet ve gelişmiş kalite ile HSM modulü imalathaneler için günümüzün vazgeçilmezlerinden biridir.
« SolidCAM HSM , ileri hızlı işleme kabiliyetlerine ihtiyaç duyan tüm kullanıcılar için en iyi çözümdür... »
SolidCAM HSM modulü ile CAM teknolojisine: Takımyollarında keskin köşelerden kaçınma, takımın yüzey ile mümkün olduğunca fazla temasta olmasını sağlama, kesme dışı ve havada boşta hareketleri azaltma ve yumuşak/teğet giriş-çıkışlar oluşturma gibi birçok yenilik eklemiştir.

Herhangi bir 3B HSM işleme stratejisi işleme sınırlarını belirterek veya yüzey açı değerleri ile kontrol edilebilir. SolidCAM HSM modulü benzersiz sınır yaratma araçları-izdüşüm sınırlar, takım temas alanı , yüzeysek sınırlar,teorik kalan talaş alanları, kalan talaş sınırları ve kullanıcı tanımlı 2 boyutlu sınırlar- içermektedir.

SolidCAM HSM , ileri hızlı işleme kabiliyetlerine ihtiyaç duyan tüm kullanıcılar için en iyi çözümdür. Ayrıca eski CNC tezgahlardaki verimliliği arttırmak ve takım ömürlerini uzatmak maksadı ile de kullanılabilir.

HSM içerisindeki kaba ve finiş stratejileri hakkında daha detaylı bilgi için ilgili bağlantılara tıklayınız.



HSM Stratejileri
SolidCAM HSM içerisinde birçok kaba ve finiş stratejileri içermektedir.




Torna ve C Eksen Torna

Torna parçalarınızı SolidWorks içerisinde programlayın
SolidCAM torna ve C eksen torna için yüksek kabiliyetlere sahiptir. Frezede olduğu gibi, kalan talaş işleme özelliği mevcuttur. SolidCAM tüm torna döngülerini destekler. SolidCAM ISCAR's Turn-Groove takımları için özel destek sunar.

Güçlü C eksen torna modulü, freze ve torna operasyonlarının aynı ortamda programlanmasına olanak sağlar. 2 eksenden 5 eksene kadar frezeleme işlemleri mümkündür. SolidCAM 5-Eksen(XYZCB) ve Sub-Spindle desteğini C eksen torna modulünde sunar.





/4 Eksen Tel Erezyon
İmalathane İçin Tel Erezyon Modulü
SolidCAM Tel erezyon; Dik profiller ve sabit/değişken açılı profiller, 4 eksen konturlar için çözümler sunar. SolidCAM kullanıcıya durma noktaları ve tel kesme şartları için tam kontrol sağlar.






SOLIDWORKS 2007 STANDART ÖZELLİKLER

SOLIDWORKS 2007 STANDART ÖZELLİKLER

SWIFT™ - Akıllı Unsur Teknolojisi

3 Boyutlu CAD programları tasarımcılara çok büyük bir güç kazandırmaktadır. Yinede, bu güç beraberinde zorluklarda getirir, kullanıcıları gerçek anlamda etkin olabilmeleri için yazılım üzerinde uzmanlaşmaya zorlar. SWIFT'in – SolidWorks Akıllı Unsur Teknolojisi – hedefi kullanıcıların 3B CAD yazılımlarının nasıl düşündüğünü öğrenmesine gerek kalmamasını ve tüm kullanıcıların ilk günden uzmanmış gibi kullanabilmesini sağlamaktır. SWIFT teknolojisi 3B Cad. en sinir bozucu detaylarını, en karmaşık tekniklerini, uzmanlık gerektiren işlem sıralarını, kullanıcı acemi yâda uzman olsa da, onun yerine arka planda çözmektedir. Artık kullanıcılar 3B CAD yazılımlarının kuralları yerine, başarmak istedikleri tasarımlara odaklanabilirler. SWIFT teknolojisi, unsur sırası, parça eşleme (mate), sketch ilişkileri ve ölçülendirme konusunda oluşan problemleri teşhis eder ve otomatik olarak çözen çok güçlü araçlar sunmaktadır.

En Kısa Öğrenme Süresi

Heads-up Arayüzü ile daha Rahat Görüntüleyin

Heads-up Kullanıcı Arayüzü sayesinde ekranı daha rahat görüntüleyebilirsiniz. Ekranda beliren birçok görsel imleç ve geniş Mouse kabiliyetleri ile tasarım adımlarınız kısalır, minimum menü kullanımı sağlanır ve ekranınız daima görsel olarak sade kalır. Tüm tasarım özellikleri ve parametreler çok kolay ulaşılan PropertyManager editöründen düzenlenir.


İnteraktif Çalışma Örnekleri

SolidWorks yazılımıyla birlikte tüm konularla ilgili geniş bir seride çalışma örnekleri dosyaları gelmektedir. Bu çalışma örnekleri interaktif olarak hazırlanmış web tabanlı bir arayüz üzerinden sunulmaktadır. Bu interaktif arayüz ile anında gelen ipuçlarını okuyarak, gerektiğinde beliren dikkat çekme simgelerini takip ederek adım adım ilerleyerek örnekleri kolayca tamamlayabilir ve etkin bir kullanıcı olabilirsiniz. Bu son derece detaylı, animasyonlarla ve resimlerle zenginleştirilmiş çalışma örnekleri, temel SolidWorks bilgilerini, diğer tüm 3B CAD programlarından çok daha hızlı bir şekilde öğrenmenize olanak verir.

2B ve 3B Verilerinizin Güvenli ve Kolay Kullanımı

Mevcut 2 Boyutlu Verilerinizden Yararlanın

Mevcut verilerinizi değerini bulabileceğiniz en iyi geçiş araçları ile koruyun. AutoCAD® kullanıcıları için özel hazırlanmış yardım dosyaları, kullanıcıların SolidWorks'e geçiş sürecini kolaylaştırmakta ve kısaltmaktadır. 2B çizimlerinizin herhangi bir yerini, SolidWorks çizim ortamına sürükle-bırak ile alabilir ve olası hataları tamir etme araçları ile kolayca düzeltebilirsiniz. Geliştirilmiş görünüş açınım aracı ile mevcut DWG verilerinizden çok hızlı bir şekilde 3B modeller oluşturabilirsiniz.

Mevcut DWG Dosyalarını DWGeditor™ ile Düzenleyin

DWGeditor mevcut DWG dosyalarını AutoCAD® ile düzenleyen ve koruyan SolidWorks müşterileri içindir. DWGeditor DWG dosyalarını orijinal formatında ve bildik bir arayüzde düzenleyebileceğiniz düşük maliyetli bir alternatiftir.

Arama Motoru

SolidWorks arama motoru, bilgisayarınızdaki, tasarım kütüphanenizdeki, network üzerindeki, PDMWorks içindeki ve hatta web üzerindeki 3D ContentCentral kütüphanesindeki tüm tasarım dosyalarında arama yapabilir. Bu arama motoru ile teknik resim antetlerinde ve dosya özellik bilgilerin de dahi tarama yapabilirsiniz. SolidWorks kullanıcıları aradıkları bilgiye ilk seferde ulaşabilirler.

Tekrarlanabilir Çizimler Oluşturun

Windows'dan alıştığınız sürükle bırak teknolojisi ile tasarımı hem kolay hem eğlenceli hale getirin. Akıllı komponentler kullanarak tasarımınızı hızlandırın. Montajınızdaki cıvata, somun pul gibi standart makine elemanları bir düğmye bastığınızda otomatik olarak kütüphaneden seçilip yerlerine yerleşsin!

Üretici Katologlarından Komponentleri Direk Internetten Indirip Kullanın

http://www.3dcontentcentral.com ve http://www.3dpartstream.net gibi SolidWorks sitelerinden direk 3 boyutlu modeli veya 2 boyutlu teknik resmini çekip tasarımlarınızda kullanabilirsiniz. Komponenti çekmeden önce, 3 boyutlu olarak istediğiniz gibi çevirirsiniz, bakar incelersiniz daha sonra beğenirseniz bilgisayarınıza indirirsiniz. Yanlış bir sürü komponenti indirip deneyip sonuca bakmak zorunda kalmazsınız.

Diğer CAD sistemleri ile data transferi

SolidWorks'un en ucuz versiyonu bile DWG, DXF™, Pro/ENGINEER®, IPT (Autodesk Inventor®), Mechanical Desktop®, Unigraphics®, PAR (Solid Edge™), CADKEY®, IGES, STEP, Parasolid®, SAT (ACIS®), VDA-FS, VRML, STL, , TIFF, JPG, Adobe® Illustrator®, Rhino, IDF, and HSF (Hoops) dosya formatlarını destekler. Bu uzantılarda gelen dosyaları SolidWorks ile açıp üzerinde değişiklikler yapabilirsiniz.

İmalatınız İçin Komple Çözüm

Makine İmalatı

SolidWorks'ün "Large Assembly" modu ile, en komplike montajlarınızı bile rahat ve esnek bir şekilde tasarlayabilirsiniz. Montajın içerisinde parçayı dizayn edip istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Montaja referanslı parçalar çizebilirsiniz. Yarın montajınız değişirse bu referanslı parçanız değişen montaja göre kendini otomatik olarak değiştirir. Komponentleri montaja sürükleyip bırakarak takıp, komponentleri çalıştırabilirsiniz.

2 Boyutlu Hareketli Mekanizmalar


Dizaynınızı 2 boyutlu olarak hızlı bir şekilde yapıp komponentlerin çalışmasını inceleyebilirsiniz. 3 boyuta geçmeden önce sağlam çalışır sistemler oluşturup altyapıyı hazırlayabilirsiniz. Dişli, kayış-kasnak, kam , pinyon-kremayer dişli gibi ilişkileri direk 3 boyutta çalışır gibi verebilirsiniz. 2 Boyutlu tasarımınız onaylandıktan otomatik olarak 3 boyutlu montaj oluşturulur.

Konfigürasyon Özelliği ile Farklı Varyasyonlar Oluşturabilirsiniz

SolidWorks Konfigürasyon özelliği ile aynı dosya içerisinde; hızlı bir şekilde ölçü, şekil değişlikleri yaparak isteğiniz montaj bileşenlerini değiştirerek , parça ve montajlarınıza ait farklı varyasyonlar oluşturabilirsiniz.

Ürün Tasarımı

Gelişmiş biçimlendirme ve yüzey özellikleri ile tasarımızı zenginleştirin

Gelişmiş biçimlendirme ve yüzey özellikleri yanında Freeform özelliği ile eşzamanlı serbest şekillendirme yaparak tasarımınızın estetik ve ergonomisini geliştirebilirsiniz. Yeni geometri tasarlarken ya da import olarak aldığınız dosyaları kullanarak tasarımda zaman kazanabilirsiniz.

3D Tasarım Konseptin Kaynağı

Birçok ürün taslak, model hatta karalamayla başlar. SolidWorks ScanTo3D özelliği ile ürün tasarımında fiziksel nesnelerin taramalarını direkt olarak SolidWorks ortamına almanıza imkan verir. Rhino ile tasarlanmış yüzey modellerinizi ve Adobe Illustrator ile yapılan taslaklarınızı SolidWorks ortamına rahatlıkla taşımanızı sağlar.

Kalıp Tasarımı

İmport datalardan kolayca Core, Cavity oluşturun

Kalıp tasarımcıları genellikle import datalar üzerinde çalışma yaparlar, SolidWorks bu konuda rakipsiz data transfer ve data iyileştirme araçları ile kalıp tasarımcılarına kolaylık sağlar. SolidWorks kalıp tasarım araçları ile çıkma açısı ve ters açı tanımlamalarını kolaylıkla yapmanızı sağlar. Kalıp ayrım çizgisi ve yüzeyi oluşturma, maça çekme, erkek dişi oluşturma gibi işlemleri çok hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Plastik parçanıza dolum analizi yapın

MoldflowXpress ile plastik parçalarınızın kalıp içerisinde dolum analizini yaparak imal edilebilirliğini ve tasarım doğruluğunu test edebilirsiniz. Malzeme optimizasyonu ve üretim süresi konusunda iyileştirmeler yapabilmeniz için MoldflowXpress size adım adım yardım edecektir.

Tüm Sektörler için Genel Araçlar

Tüm teknik resimlerinizi otomatik oluşturun

Tasarımlarınızın teknik resimlerini oluşturmakla siz vakit kaybetmeyin, tasarıma vakit ayırın. Artık teknik resim oluşturmak, kesit koparılmış yada detay görünüş almak, delik listesi, kesim listesi, malzeme listesi hazırlamak, balonlama ile vakit kaybetmek yok; antet bilgilerinin doldurulmasına kadar her türlü işi SolidWorks sizin için otomatik olarak yapacaktır.

Teknik Resimlerinizi Kolayca Revize Edin

SolidWorks ile oluşturduğunuz 2 boyutlu çizimleriniz ve 3 boyutlu modellerinizde yaptığınız her türlü düzenleme tüm görünüm, sayfalar ve çizimlere doğru olarak anında yansıtılır. Tüm çizim görünümleri, ölçülendirmeler ve işaretlendirmeler otomatik olarak güncellenir. Bir detaylı kesiti yada isometrik görüntüyü yeniden elle çizmek zorunda kalmazsınız.

Esnekliği Arttırır Ve Tahmine Dayalı Ölçümlendirmeyi Ortadan Kaldırır

Bir çizim yada parça modellemede ölçü ekleme, değiştirme veya ilişkilendirme SolidWorks yazılımı ile kolaydır. Tasarım işleminin herhangi bir aşamasında ölçüleri eklemek ve değiştirmek serbestliğine sahipsiniz. Geometri otomatik olarak her değişikliğe uyum sağlar ve tutarsızlıklara imkan vermez, siz SolidWorks çizimlerinin doğruluğuna her zaman güvenebilirsiniz.

Malzeme Listesini Otomatik Olarak Hazırlar

Yüzlerce veya binlerce parça içeren tasarımlarınızı, teknik resimlerine ait malzeme listelerini her parça için adet ve açıklamaları ile otomatik olarak oluşturup, tasarım sürecini hızlandırır. SolidWorks yazılımı güncel malzeme listesi ve balonlaması ile birlikte imalat resimlerini hazırlamak için gereken süreyi minimuma indirir.

Herkesin Kullanabileceği Dahili Analiz Araçları

Analiz Sihirbazı

SolidWorks içindeki COSMOSXpress™ kolay stres analiz sihirbazı ile gerçek kullanım şartlarında parçaların nasıl fonksiyon göstereceklerine dair fikir edinin. COSMOSXpress size adım adım analiz prosesi ile parçalarınızın güvenirliğini arttırmanızda yardımcı olur.

2 ve 3 Boyutlu Çizimlerinizi Paylaşmak İçin En İyi Araçlar

Ürün tasarımlarınızı yenilikçi eDrawings ile paylaşın. Sadece eDrawingse ait benzersiz özellikler ile herkesin kolayca anlayabileceği 2 ve 3 boyutlu modeller ile kusursuz sunumlar hazırlayın. 2 boyutlu çizimlerinizi 3 boyutlu efektler ile canlandırın. Tasarımlarınızı daha verimli olarak tüm tasarım ekibiniz, imalat yöneticileriniz ile paylaşın.

PDF Dosyaları Oluşturun

SolidWorks tasarımlarınızdan 2 ve 3 boyutlu PDF dosyaları oluşturun. Adobe Acrobat Reader kullanarak pazarlama, yönetim, tedarikçiler ve müşteriler ile verilerinizi paylaşın. Yeni Adobe Acrobat 3 boyutlu dosyalar oluşturarak tasarımlarınızın görselliğine yeni bir seviye getirebilirsiniz.

SOLIDWORKS 2007 OFFICE PROFESSIONAL ÖZELLİKLERİ

SolidWorks'ten beklenen bir özellik olarak, SolidWorks Office Professional, satışa ve bunu yanında veri yönetimine yönelik araçlar sunar.Office Professional Paketi:


Solidworks ile tam entegre çalışan fotogerçekçi kaplama yazılımı

Photoworks, SolidWorks kullanıcılarının pratik bir şekilde, profesyonel fotoğrafçılık sonuçları ile eş kalitede fotogerçekçi resimler yapabilmesine imkan tanır.

Saç Kurutma makinesı (solda) tasarımı parlak beyaz, krom kaplı, ve ABS plastik malzemeli,

- Tasarım tekliflerinizi kolay bir çekilde etkileyici hale getirin
- Görsel malzemeler ve renkler kullanarak tasarlayın
- Prototip sürecini ve fotoğraf maliyetlerinizi azaltın
- Ürünün piyasaya çıkış sürecini hızlandırın

SolidWorks ile tam entegre Akıllı Parça Kütüphanesi

Standart parçalara çok daha hızlı ve kolay bir erişim sağlar. SolidWorks Toolbox, uygun olan standart parçayı seçmek ve düzgün bir şekilde yerine yerleştirmek için "SolidWorks Smart Part Teknology"yi kullanır. SolidWorks Toolbox, oluşturduğunuz bütün ürün tasarımlarının endüstriyel veya firmanızın standartlarına uygunluğuna emin olmanızın en kolay yoludur.

Dİğer programlardan gelen datanın değerlendirilmesi

FeatureWorks®, ile diğer CAD sistemleri ile dosya alışverişinde bulunma çok kolaydır. SolidWorks kullanıcıları için ilk parametrik unsur tanımlama yazılımı olan FeatureWorks® ile diğer CAD kullanıcıları ile daha verimli ve doğru data paylaşımı sağlarsınız. SolidWorks FeatureWorks®, akıllı static geometri çözümleme mantığıyla unsurlarını tanır ve data üzerinde parametrik değişiklik yapabilme imaknı sağlar.

Tasarım İletişimi İçin Animasyoın Yazılımı

Bir montajın demontajı, komponentlerin hareketinin animasyonu, model etrafında dinamik hareketler, herhangi bir açıda görünüşün döndürülmesi ve daha fazlası.. SolidWorks Animator ile, animasyon konusunda uzman olmasanız dahi bütün bunları gerçekleştirebilirsiniz. Basit kullanımı sayesinde, tasarımlarınızı geliştirebilir, hatalarınızı en aza indirebilir, ürünlerinizin sunumunu daha dinamik ve canlı hale getirebilirsiniz. Animasyonlarınızı oluşturduktan sonra bütün video oynatıcıların algılayabileceği bir AVI formatında kaydedebilirsiniz.

SolidWorks Utilities

SolidWorks Utilities aynı parçanın farklı iki versiyonu arasındaki değişiklikleri çabuk ve kolay bir şekilde algılayıp, farklılıkları yeni bir pencerede renklerle ifade eder. Bunun yanı sıra, bu farklılıkları geliştirip yok sayma olanağı da sağlar. SolidWorks Utilities farklılıkları fonksiyonel altı kategoriden oluşan bir HTML rapor ile bilginize sunar ve SolidWorks ile tamamen entegredir. Birden fazla dizayn değişikliği ve revizyon gerektiren farklı tasarımlarınız üzerine, efektif olarak çalışmanıza olanak sağlar.

Tek Bir Tuşla 3 Boyutlu Tasarımlarınızı Enteraktif Ortamda Yayınlayın

3D interactive content ile kolay ve hızlı bir şekilde tasarımlarınızdan oluşan Web sayfaları oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. 3D Instant Website ile bütün çalışanlarınız müşterilerinizin isteklerine görsel karşılık verebilirler.

SolidWorks Design Checker

Tasarımınızın, firma standardınıza uyumunu kontrol eden ve hızlı bir şekilde düzenleyen SolidWorks aracı. SolidWorks Design Checker firmanızın dizayn sistematiğini düzene sokan ve yeni tasarımınızın temel tasarım esaslarınıza uyumluluğunu otomatik olarak kontrol eden yeni bir verimlilik aracıdır.

PDM Works İle Daha İyi Verim Sağlamak

Mühendislik tasarım verilerini ilişki vererek düzenler ve paylaşır, kayıp dosyaları eler, izin verilmemiş değişiklikleri engeller ve eş zamanlı tasarıma olanak sağlar. PDMWorks kolayca araştırma yapmanızı sağlar. Kompleks dosya ilişkileri ve dizayn geçmişini korurken, verileri bulup getirir.

SOLIDWORKS 2007 PREMIUM ÖZELLİKLERİ

SolidWorks Office Premium paketinde SolidWorks Office Professional paketine ek olarak statik ve dinamik analiz araçları ve aynı zamanda borulama eklentisi de gelmektedir. Aşağıda bu özelliklerin bir listesini bulabilirsiniz:

Kaynak Tasarımı ile Bütünleşik Analiz

SolidWorks kaynaklı gövdeler oluşturmak için sketch tabanlı bir yapı kullanır. Siz sadece profillerinizin skecthlerini oluşturursunuz ve 3 boyutlu çizgisel gövde üzerinde hangi profili istiyorsanız seçip kısa sürede konstrüksiyonlar oluşturabilirsiniz. İç içe geçen kısımlar için kırpma araçları ve açık uçları kapatma ve kaynak ve feder için gerekli araçlar da bulunmaktadır.SolidWorks kaynaklı gövdeleri tasarlamak ve analiz etmek için tek sistemdir. Kaynaklı gövdeler SolidWorks'te tasarlayıp, tek boyutlu beam elemanları ile analiz edebilirsiniz. COSMOSWorks Designer, doğru malzeme miktarıyla daha iyi bir gövde tasarımı yapabilmeyi sağlar.

Taranmış Datayı Katı Modele Dönüştürme

Artık ScanTo3D aracıyla tasarlanması güç, karmaşık yapıya sahip fiziksel bir parçayı tarayarak dijital ortama aktarmak ve CAD Datası olarak çevirebilmek mümkün. Üstelik SolidWorks Office Premium paketinin bir parçası olarak, SolidWorks ile komple entegre çalışıyor.

Borulama Sistemleri ve Tesisat Kütüphanesi

SolidWorks Routing ile otmatik olarak ve kolaylıkla borulama sistemleri tasarlayabilirsiniz.
Çalışmalarınızda hız kazanabilirsiniz. Daha hızlı ve verimli tasarım, daha iyi ürünler, kolaylıkla malzeme listesi çıkarabilme ve hız kazanabilmeniz ile tasarım yapmaktan zevk alacaksınız.

Diğer Tasarımlar ile kolaylıkla ve hızlı bir biçimde kıyaslayın

COSMOSWorks Designer, SolidWorks ile oluşturulmuş tasarımların farklı konfigürasyonları ile çalışma ve nihai ürün için en iyi tasarımı seçme imkanı sunar. COSMOSWorks Designer, gerçek hayattaki konumlarını gösterecek şekilde kuvvet, basınç ve moment tiplerini içerir. Hepsi de modelinizin geometrisiyle bağlantılıdır ve herhangi bir değişiklikte otomatik olarak güncellenir.

Gerçek hayattaki gibi simülasyonlar yapın

COSMOSMotion, SolidWorks içinde çalışan ve simülasyon oluşturmak için montajın kendi bilgilerini kullanan bir programdır. Örneğin, COSMOSMotion, SolidWorks içinde verilen ilişkileri de hareketi tanımlamak için kullanır. SolidWorks'ten alınan montaj bilgileriyle fiziksel tabanlı hareketin birleşmesiyle, COSMOSMotion döndürme sistemleri, kuvveti azaltma, motor momenti, maksimum minimum noktalar gibi endüstride kullanılan değerlerin edilmesini sağlar.

Blu-ray Disc (BD) Nedir?

Blu-ray Disc (BD) Nedir?

Veri depolama ve taşıma son zamanların en büyük sorunu. Gün geçtikçe veri miktarı artıyor ve aynı oranda artan veriler hafızalara sığmıyor. Artık dosyalar sadece metin tabanlı da değil. Günlük hayatımızda video, resim, ses dosyaları vazgeçilmez durumda ayrıca kaliteleri de artmakta.

Daha kaliteli dosya daha fazla tanımlama bilgisi demek. Daha fazla tanımlama bilgisi de daha fazla boyut demek. Büyük boyutlu dosyalar önceden CD'lerle kolayca taşınabilirken artık yüksek kalitede bir film zevki için DVD'ler yeterli değil.

DVD'ler veri taşıma kapasitesi ile herkesin gözdesi durumunda. Bir anda 4.5 GB veriyi yedekleyebilmek büyük avantaj. Ama artık bu teknoloji de yeterli değil. Zira Şu anda elle tutulur büyüklükte bir sabitdisk 40-60 GB dolaylarında. Bunun ortalama 10 GB'lık kısmının sistem ve program dosyalarından oluştuğunu varsayarsak devamlı dolan sabit disklerimizin boşaltılması için DVD'ler yetersiz gelmekte.







Ve bu aşamada imdadımıza Blu-ray diskler yetişiyor. Tek katmanda 25 GB (çift katmanda 50 GB) veri saklama özelliğiyle Blu-ray diskler yeni gözdemiz olacaklar. Peki nedir bu Blu-ray diskler? Neden bu kadar yüksek bir kapasiteye sahipler? Ne kadar zamanda yaygınlaşacaklar?

"Blu-ray" Nedir?

"Blu-ray", birçok teknoloji ve eğlence sektörü liderlerinin bir araya gelerek oluşturduğu topluluğun geliştirmek ve yeni jenerasyon optik medyaları belirlemek için yürüttükleri projedir. Blu-ray teknolojisinin tüm işlerinden Blu-ray Disc Association (BDA, Blu-rak Disk Topluluğu) sorumlu. Blu-ray gelişimine ortak olan firmalardan bazıları Apple, Dell, HP, JVC, LG, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sony ve TDK olarak sıralanabilir. Blu-ray ayrıca Warner Bros, MGM, Sony Pictures, Fox gibi bir çok film ve medya devini de arkasına almış durumda.

İlk bakışta Blu-ray ismi garip kaçıyor. Blu-ray tam manasıyla mavi lazer demek. Aslında İngilizce doğru telaffuzu "Blue Ray" fakat günlük hayatta kullanılan söz öbeklerine patent verilmediğinden bu form seçilmiş. Dolayısıyla "Blu-ray" olan "Blue Ray" den söz edilirken mutlaka "Blu-ray" diye yazılmalıdır. Yani "Blue-ray", "Blu-Ray" gibi yazımlar yanlıştır. Blu-ray kullanarak üzerinde işlem yapılan medyanın ismi Blu-ray Disc'tir. Blu-ray Disc'in kısaltılmışı da BD'dir.

BD'lerin kapasite avantaşı iki şekilde sağlanmış. Birincisi dalga boyu kırmızı lazerden daha küçük olan mavi lazer kullanımı. İkincisi ise odaklama becerisi diyebileceğimiz "Numerical Aperture (NA)", yani Numerik Darlık. Mavi lazer kullanan tek yeni teknoloji BD'ler değil, bunun yanında Yüksek Çözünürlüklü DVD, High Definition DVD yani HD-DVD'ler de var. Teknik olarak DVD'lerle aynı olan HD-DVD'lerin tek artısı kırmızı lazer yerine mavi lazer kullanmaları. Blue-ray Disklerin farkı odaklama becerileriyle ortaya çıkıyor. Bu kısım biraz daha teknik bir detay ve ileride daha ayrıntılı değineceğim. Blu-ray teknolojisinde DVD'lerde bulunan 0.65 odaklama becerisi 0.85 e çıkmış. Daha iyi odaklayan lazer kafası daha ince detaylara inmiş ve bu avantaj kapasiteye olumlu yansımış. Tüm bunların yanında bir çok ek metodlar da kullanılarak 25 GB gibi bir kapasiteye ulaşılmış.

Şimdi biraz daha teknik detaylara girelim. BD' teknolojisinin arka planında neler olduğunu görelim.

Teknik Özellikler

CD, DVD ve BD'lerin kapasite standartları sırasıyla 1982, 1996 ve 2002'de belirlendi. Standardı belirlerken en önemli değer olan kapasite CD'de 74 dakika çift kanal ses yani 800 MB iken, DVD'lerde bu değer 2 saat 50 dakikalık standart çözünürlükte ve MPEG-2 sıkıştırmalı film olarak belirlendi. Bu özelliklerdeki bir film resim kalitesine bağlı olarak 4.7 GB'a çıkabilir. Blu-ray Diskler ilk etapta iki saatten daha fazla HDTV (Yüksek Çözünürlükte Televizyon) yayınının kaydedilebileceği bir büyüklük düşünüldü. Bu da 22 GB'dan daha fazla bir disk alanı demek. Bu kapasiteye ulaşmak için gerekli ilk teknoloji Blu-ray'in de temelini oluşturan mavi lazer teknolojisidir.

Görülebilir ışığın dalgaboyu 400nm'den 700nm'ye kadardır. Dalgaboyu 400nm'den az olan ışık morötesi (Ultra Vilolet, UV), aynı şekilde dalgaboyu 700nm den büyük olan ışık kızılötesi (Infra Red, IR) olarak adlandırılır. Dalgaboyu küçüldükçe ışığın taşıdığı enerji miktarı artar. Örneğin en düşük dalgaboylu ışık olan Gama ışınları radyoaktif enerji taşır. Görülebilir ışıklardan en yüksek enerjiye sahip renk mordur dolayısıyla Blu-ray sürücüleri DVD sürücülerden daha fazla enerji tüketecekler.

CD'lerde kızıl ötesi, DVD'lerde kırmızı lazer kullanıldı. Bu gelişim HD-DVD ve BD'lerle mavi lazere doğru ilerledi. Blu-ray'in kullandığı lazerin 405nm dalgaboyu ile okuma alanından büyük oranda tasarruf edildi. Yani mavi lazerin kullanılması ile lazerin disk üzerinde okuduğu alan küçüldü dolayısıyla birim alana daha fazla iz yerleştirildi.



CD, DVD ve BD'lerin iz büyüklükleri ve lazerin okumak için taradığı alanlar.

Ayrıca yüzey kalınlığı azaltılarak okuma hataları da büyük oranda giderildi. CD'lerde yüzey kalınlığı 1.2mm'ydi. Lenslerin odaklama becerisi ise 0.45 olarak ayarlanmıştı. DVD'lerde 0.6mm yüzey kalınlığı ile odaklama becerisi 0.60 olarak belirlenmişti. Bu iki format arasındaki uyum sorunu özel bir odaklama lensi kullanılarak aşılmıştı. Bu lens 780nm (kızıl ötesi) ışını 0.45 NA değeri olan kısımdan 650nm (kırmızı) ışını 0.60 NA değeri olan kısımdan geçiriyordu.

Yüzey kalınlığı korunarak sadece mavi lazere geçilmesi HD-DVD formatını oluşturdu. Temelde DVD ile HD-DVD arasındaki tek fark kullanılan lazerin rengiydi. Fakat bu değişiklik DVD'lerin kapasitesini sadece 15 GB'ta çıkardı. Sonuç olarak yüzey kalınlığı azaltılmalı ve lensin odaklama becerisi yükseltilmeliydi. Çünkü sadece odaklama becerisinin artması kalın yüzeylerde daha fazla okuma hatasına sebep oluyordu. Geriye uyumluluk açısından yeni bir teknoloji gerekliydi. Bu amaçla CD ve DVD'le arasındaki uyumu sağlamak için kullanılan lense benzer bir lens Blu-ray sürücülerde de kullanılarak DVD'lerle uyum sağlandı.

BD'lerin yüzey kalınlığı 0.1mm olarak ayarlanmış durumda. Bu şekilde odaklama becerisi 0.85 olan bir lens ile daha küçük izler okunabilmekte ve hedeflenen disk kapasitesi olan 22GB üzerine 3GB daha eklenerek 25GB gibi bir değere ulaşılmakta.


0.1mm koruma kaplamasını güçlendirmek için 0.02mm'lik sert bir katman uygulanıyor. Böylece koruyucu kartuşlara gerek kalmıyor.

Tabii ki bu kalınlık disklerin korunması için yeterli değil. Yani çizilmesi kolay olan DVD'lerden daha hassas BD'ler. Öyleki ilk etapta BD'ler koruyucu bir kartuş içinde çıktılar (en azından prototipleri). Fakat şu anda 0.1mm'nin 0.02mm'si sertleştirilmiş bir katmanla boyanıyor. Bu teknik DVD'lerde de kullanılmıştı. Sonuç olarak daha sağlam ve kartuşa gerek kalmadan işlem yapılabilen medyalar üretilmiş oldu. Şu anda üretilen BD'lerin hepsi kartuş olmadan kullanılıyor. Kartuş sadece çok özel zorlu koşullarda , gerekirse kullanılabilecek bir opsiyon durumunda.


0.1mm koruma katmanının yetersizliği nedeniyle ilk etapta BD'ler ek bir koruma kartuşu ile sağlama alınıyorlardı.

Sanırım BD'lerin tek katmanda 25 GB'a ulaşan kapasitesinin sırlarını yeterince açıkladık. Şimdi de hali hazırda bulunan BD türlerini açıklayalım.

BD Medyalar

BD medyaların türleri tahmin edebileceğiniz gibi BD-ROM, Blu-ray Disc Read Only Memory, yani sadece okunabilen BD; BD-R, Blu-ray Disc Recodable, kaydedilebilen BD medyası; ayrıca BD-RE, Blu-ray Disc Rewritable, yeniden yazılabilen BD medya. Aslında bu türlerin çıkış sırası böyle değil. Önce DVD'lerde yaşanan kaydedilen DVD medya farkılıklarındaki sorunun yaşanmaması için önce BD-RE'ler üretildi sonra sırasıyla BD-Rom ve BR-R medyalar geliştirildi.

Bunların yanında disk yüzeyine uygulanan altın ve silikon bazlı iki katman ile seçici geçirgen yüzeyler oluşturularak üretilmiş hibrit (melez) medyalarda firmaların ürün yelpazesine eklendi. Bu yüzey ile çift katman DVD ile tek katman BD'ler birleştirilmiş. Bu teknoloj sadece deneme amaçlı. Aslında BD-RE'ler ile çift katman DVD-R fiyatları arasında fark yoksa güzel bir yöntem olabilir. Zira bu medyaların DVD olan kısmı kullanıldığında BD özelliği, BD olan kısmı kullanıldığında DVD özelliği kayboluyor. Bu tip medyalarının uygulanam özelliğinin arkasaında koruyucu katman kalınlığı yatıyor. 0.1mm'den sonra BD katmanı onun da arkasından DVD katmanları yerleştiriliyor. Aslında aynı mantıkla BD, DVD ve CD ortamları aynı diskte toplanabilir ama bu tip bir çalışma oldukça gereksiz olur.


Aynı disk üzerine hem BD hem de DVD katmanları koymak mümkün.

Şu anda BD üretimi yapan şirketler oldukça fazla bunlardan bazıları TDK, Maxwell, JVC, LG, Panasonic, Philips ve tabii ki Sony. Ayrıca BD okuyabilen ürünler de çeşitlilik gösteriyor. Evinizde BD filmleri izleyebilmeniz için LG, Panasonic, Mitsubishi, Sony, Philips, Samsung, Pioneer gibi firmalar BD oynatıcılarını üretmiş durumdalar. Bunların yanında aynı firmaların BD kaydedicileri, ve bu firmalara ek olarak Benq, HP gibi firmalarında BD sürücüleri bulunmakta.

Ek olarak Blu-ray teknolojisinin hedefi olan yüksek çözünürlüklü filmler de ufukta görünüyor. Büyük film şirketleri popüler filmlerin BD versiyonlarını çıkaracaklarını duyurdular; bu filmlerin tam listesine http://www.blu-ray.com/movies/ adresinden erişebilirsiniz. Adreste belirtildiği gibi şu anki TV'ler ve DVD'ler standart çözünürlüğü (SD, Standard Definition) kullanıyorlar. Yeni nesil TV'ler (HDTV) ve BD'ler yüksek çözünürlüklü video standardını kullanıyorlar. Bu standart daha fazla tanımlama bilgisi ve daha fazla veri büyüklüğü isteyecekler. Bu da BD'lerin üretilme amacını oluşturuyor.

HDTV için birkaç şeyi belirtmekte fayda var. HDTV yayınları şu anda ABD ve Asya'da yapılmakta. Avrupa'da deneme yayınları yapılıyor. Yani Türkiye'de bu teknoloji yok.

BD Neleri Hedefliyor?


Blu-ray Disk teknolojisi yüksek kaydetme kapasitelesi ile daha kaliteli videoların saklanmasını ve dağıtılmasını amaçlıyor. 1920×1080 çözünürlükte progressive (ilerlemeli, tüm piksellerin aynı anda güncellenmesi) olarak iki saat uzunluğundaki filmler yüksek kalitede resim ve ses bilgisiyle bir tane BD'ye kaydedilebilmekte.

Aynı şekilde Blu-ray diskler üzerine iki saatlik (çift katmanlı BD'ler üzerine dört saatlik) yüksek çözünürlükte TV yayını ek sıkıştırma yapılmadan MPEG2-TS (MPEG2-Transfer Stream, Nakil Akışı, HDTV'lerin yayın biçimi) formatında yazılabiliyor. Normal çözünürlükte TV yayınları VHS kalitesinde 12 saat (Çift katman BD'lerde 24 saat) boyunca kaydedilebiliyor.

Yüksek kayıt kapasitesi film şirketleri için yeni imkanlar sağlıyor. Yüksek resim kalitesinin yanında daha fazla özel seçenekli filmlerin dağıtımı yapılabilecek. Yeni nesil BD oynatıcılar BD-J programlama ortamı ile daha etkileşimli bir video keyfi sunacak. Bir yandan video içeriği akacak bir yandan metin içerik sunulacak aynı anda konu ile ilgili bir animasyon oynayacak. Tüm bunlar olurken bir yandan aynı pencerede sohbet de yapılabilecek.

Blu-ray video düzenleme için de yani olanaklar sunuyor. BD'lerin dosya sisteminde videoların nasıl oynatılacağını bildiren gerçek oynatma listeleri (real playlists) yanında sanal listeler (virtual playlists) de bulunuyor. Bu listeler videoların istenilen kısımlarını ard arda bağlantı kopukluğu olmadan oynatılmasını sağlıyor. Yani bir videonun bir parçasından diğer videonun başka bir parçasına araya bir körü klibi ekleyerek geçebilme olanağı sağlıyor. Bu dosya sisteminde video ve ses bilgileri ile bunların nasıl çalınacağını bildiren bilgilerin bulunduğu ve birkaç kilobaytlık alan kaplayan veri tabanını ayrı yerlere yazıyor. Böylece BD'ler üzerine daha hızlı kayıt yapılabiliyor.

Film ve televizyon şirketlerinin yüzünü güldürecek en büyük eklenti, gelişmiş bir kopya koruma özelliği de BD'formatında yerini almış. Normalde dijital yayınlar bir kereliğine kayıt etme ya da izledikçe ödeme gibi kopya korumaları ile iletiliyor. Fakat bu kopya korumaları kaydedici cihazların insafına göre etkin ya da edilgin oluyorlardı. Yani cihazlarda yapılan ufak bir değişiklikle bu korumalar aşılabiliyordu.

Fakat BD kaydedici cihazlar bu kopya korumalarına uygun olarak olarak yazacak ve okuyucular da aynı şekilde bu kopya korumalarına uygun olarak okuyacak zaten dijital yayınlar fazla bir değişiklik yapmadan kaydedildiği için etkin bir koruma sağlanabilecek.

BD'lere özel kopyalama sistemi ile okuyucu aygıtları seçebilme imkanı sunan BD'lerin geçersiz aygıtlarla (yasal olmayan ya da patent almamış) çalınabilmesi engelleniyor. Aynı şekilde yazılmadan önce şifrenebilen içerik ve şifreleme sistemine sahip bir kopyalama koruması ile gelen BD'lerin üzerine kayıttan önce benzersiz bir değer yazılıyor ve bu değer diskin içeriğinin çözülmesinde kullanılıyor.


Bu iki döngüyü biraz açalım. Birinci döngüde TV yayınlarından kayıt yapılırken kaydedici legal cihaz yayın şifrelemesine göre bir kereliğine kayıt yapacak. BD'ler üzerine kayıt yaparken pek bir değişikliğe uğramayan yayınlar aynı şifreleme sistemi korunarak saklanacak. Benzer şekilde legal okuyucular şifreleme sistemini BD'den öğrenecek ve ona göre oynatacak.


İkinci döngü ise film ya da yayının nasıl korunduğu belirtiliyor. Öncelikle BD'ler, üzerinde nasıl şifrelendiğini barındıracak. Bunun yanında o BD'ye özel bir değer, bu şifreleme sistemini çözmek için kullanılacak ve bu değer de BD'nin üzerine yazılacak. Ve geri kalan kısım şifrelenmiş bilgilerden oluşacak. BD'ler sadece legal aygıtlar tarafından okunacak. Yani bir şekilde illegal bir aygıt şifreli bir BD'yi okumak istediğinde BD' kendini çözdürmeyecek. Rom-Mark isimli yöntem ile BD üzerinde aygıt seçici bir sistem bulunuyor ve illegal oynatıcıların okumasını engelliyor.

HDMV

High Definition Movie, yani yüksek çözünürlüklü film, tam anlamını BD'lerle bulacak. DVD'lerden daha kaliteki resim kalitesinin yanında daha fazla kanaldan sıkıştırmasız ses paketleriyle, Blu-ray diskler, DVD'lerin sunduğunun daha da ötesinde bir film keyfi sunacak.

Blu-ray disklerde desteklenen video teknolojileri MPEG-2, MPEG-4 AVC, ve SMPTE VC-1 (Society of Motion Picture and Television Engineers Video Codec-1, yeni nesil TV kodlama teknolojisi) olarak planlanmış durumda. Ayrıca BD'lerde LPCM (Linear PCM, Doğrusal PCM, sıkıştırmasız ses formatı. 8 kanaldan 48 KHz sesi kodlayabilen bir format, 6.144 MB/san kalitesine kadar çıkabiliryor. Kaliteli bir MP3 ortalama 128 kbit/san kalitededir.), Dolby® Digital Dolby Digital Plus (BD'lerde 8 kanal 4.7 Mbit/san kaliteye ulaşabiliyor), Dolby Lossless (Ses BD'leri için kayıpsız çok kanallı ses formatı), DTS digital surround ® ve DTS-HD ses formatları yer alacak.

Daha yüksek kalitede altyazı gösterme olanağı da BD'lerde sunulacak. Alt yazılar için ayrılmış iki panel bulunacak. Bu panellerde alt yazıları görünürden görünmeze ve görünmezden görünüre hafif geçiş yapabilecek (fade out/in), alt yazıların renkleri değişebilecek.


HDMV'de gelişmiş bir etkileşimli grafik katmanı da sunulacak. Yani film katmanı üzerine bir de menü katmanı ekleniyor. Menü bilgileri film başlamadan önce belleğe yüklenecek ve kullanıcı kullanana kadar pasif durumda bekleyecek. Bu arada arka planda film oynamaya devam edecek. Böylece film oynarken menüden dil seçimi yapılacak. Eğer filmi bilgisayardan seyrediyorsanız tabii ki bu yazılım programı ile sağlanıyordu. Mesela WinDVD'nin oynatma ekranına sağ tuşla tıklanınca değişik ses ve altyazı seçenekleri arasında geçiş sağlanabiliyordu. Fakat bu işlem DVD oynatıcılarda seçim menüsüne gidilerek yapılıyordu. Bu işlem BD oynatıcılarda film oynamaktayken de yapılabilecek. HDMV ile çok sayfalı menüler de hazırlanabilecek. Yani bir menü öğesine tıklanınca başka bir menü sayfası çıkabilecek. Böylece daha organize olmuş menüler hedefleniyor.

BD-J

BD-ROM programlanabilir bir arayüz de sunacak. Java temelli bu arayüz ile üreticiler daha fazla etkileşim ve güncelleme sunabilecekler. BD-J ortamı ile üreticiler çeşitli Java uygulamalarını BD'ler üzerine gömebilecekler.


BD-J ile örneğin internetten film fragmanları indirilip oynatılabilecek (tabii ki üreticinin kontrolünde). İçerikle alakalı çok çeşitli oyunlar sunulabilecek. Ayrıca BD-ROM'ların ana menüsünden üretici websitesine bağlanılarak oyun indirme olanağı da mevcut olacak. Bunların yanında önceden sınırlı sayıda dille üretilmiş (ses ya da altyazı olarak) filmler için ek dil seçenekleri de internetten indirilebilecek. Kısacası Java ile üreticilerin esnek bir programlama ortamı olacak.

BD Piyasası

Şu anda (Şubat 2006) kullanıcıya sunulan BD oynatıcı, kaydedici, sürücü aygıtları tam olarak piyasada yaygın değiller. Japonya'da, Panasonic, Sharp ve Sony'nin BD oynatıcıları ve kaydedicileri piyasaya sürülmüş durumdalar. Ayrıca bu aygıtlarda kullanılacak BD medyalar da yine Japonya'da Fuji, Maxwell, Panasonic, Sony ve TDK tarafından piyasaya sürüldü.


Samsung BD kaydedicisi

İlk etapta Japonya ve Amerika piyasaları hedefleniyor. Fakat yukarıda belirttiğim gibi Japonyada çıkmış olan bazı ürünlerin dışında Blu-ray, en erken ilk baharın ilk aylarından itibaren başka piyasalara çıkacak. Baharın ilk aylarında Samsung BD oynatıcı/kaydedici, 2006'nın ikinci yarısından itibaren Philips BD oynatıcı/kaydedici ve PC için BD sürücü, Pioneer ABD'de 2006'nın ilk çeyreğinde PC BD sürücü ve Haziran 2006'dan itibaren oynatıcı/kaydedici, Sony ise 2006 yazında BD oynatıcı/kaydedicisini piyasaya sürmeyi planlıyor.

Dünya'nın geri kalanında BD'lerin yaygınlaşması aslında HDTV'ye ne kadar zamanda geçeceklerine bağlı. Çünkü HDTV'nin yaygınlaşması ile HD yayınları oynatabilen televizyonlar daha da yaygınlaşacak ve dolayısıyla bu televizyonlarda film seyretme keyfini daha da arttıracak olan BD oynatıcılar da evlerde daha rahat yer bulacaklardır.

PC'ler için BD sürücülerin çıkmasıyla akla gelen ilk soru muhtemelen işletim sisteminin tavrı olacaktır. Şu anda Microsoft açık olarak BD desteği vermiyor ve Windows Vista'da da BD desteği olmayacak. Bu sorunu üreticiler harici sürücülerle aşacaklar. Sony Microsoft'a tavrını koymuş durumda. Bilişimin önde gelenleri Microsoft'un eninde sonunda iş dünyasının bir çok devini arkasına alan Blu-ray'i kendiliğinden destekleyeceğini belirtiyorlar.

Sonuç

"Zenginin malı züğürdün çenesini yorarmış" atasözü bu konuya çok uygun. Ülkemiz için bu teknoloji sanırım sadece daha fazla kayıt kapasitesi demek. Zira ortalama tüketici, resim kalitesinden çok filmin zaman öldürme tarafını seviyor. Bu tip bir yorumu korsan film satışlarından çıkarabiliriz. Ama resim kalitesini arayan kullanıcılar tabii ki nasıl şu anda DVD alıyorlarsa fiyatının uygun sevileyelere gelmesiyle filmlerin BD'lerini de alacaklardır. Tabii ki BD filmlerin ülkemiz piyasasına girmesi için HDTV'ye geçilmesi gerekmiyor. Hali hazırda satılan HDTV destekli televizyonlarda BD oynatıcı ile BD filmler izlenebilir.

Lakin, yazının başından beri belirttiğim gibi BD'nin barındırdığı teknolojiler tam anlamıyla sadece ABD ve Asya'da kullanılmakta ve ilk etapta o piyasanın beklentilerine göre dizayn edilmiş durumdalar. Bahsettiğim hedef kitle daha kaliteli film ve televizyon izlemek için HDTV yayınlarına abone olup, HDTV destekli televizyonlarını oturma odasında baş köşeye oturmuş müşterilerdir. Bu tip müşteriler genel olarak en kaliteli ne varsa onu almak için gerekli yatırımları yapmaya hazırdırlar. ABD'nin genel kullanıcı profili bu şekilde. Ülkemizde de kaliteyi arayanlar az değil.

DVD'lerin önünü kesen en büyük etken DVD'lerin kopya korumasının kırılması ve DivX formatının çıkması oldu. Kullanıcı kaliteli bir filmi bir CD'lik boyut harcayarak izleyebiliyordu. XviD ile bu seviye daha da ötelere gitti. Sonuç olarak DVD'ler en azından ülkemizde son bir yılda kayıt amaçlı yaygınlaştı. Ama BD'lerin vaad ettikleri formatlar henüz daha çok yeni ve sunduğu kopya korumasının kırılması zaman alacak. Belki de hiç kırılmayacak. Eğer bu koruma başarılırsa BD'ler DVD'lerden daha hızlı yaygınlaşacaklardır. Kopya korumasının başarısıyla film şirketleri filmlerini ilk etapta BD formatında piyasaya sürecekler ve DVD, VCD, VHS si daha sonradan gelecektir. ABD film şirketlerinin korsandan yana en büyük kaygıları ev sinemasının sekteye uğramasıydı. Çünkü film şirketlerinin kazançlarının yaklaşık yarısı kiralama ve film satışlarından geliyordu. Bu bağlamda Blu-ray geliştirme ekibinin arkasında Warnerbros, Fox, Disney, Sony gibi dev film şirketlerinin bulunması pek de şaşırtıcı değil.

Sözün kısası BD ancak gelecek sene ya da daha sonraki sene hayatımıza girebilecek. Şu anda yapılan tüm yatırımlar hem gereksiz bir harcama hem de erken davranma olur. Örneğin DVD'lerin yaygınlaşacağını duyduğum zaman ilk bilgisayarımla bir DVD sürücü almıştım ama bu DVD sürücüsüne bir DVD koymam dört yılımı almıştı. BD'lerde de benzer bir durum olacağını tahmin ediyorum. Önden BD'sürücüler gelecek ama kaydedicilerin (PC için) üretilmesi ve yaygınlaşması daha ileride olacaktır. Fakat BD'nin yaygınlaşmasında göz önüne alınması gereken bir nokta daha var: BD'lerin gelişme aşaması DVD'lerin tam tersi. Yani ilk etapta BD-RE medyalar üzerinde çalışılmış. Bunun en büyük sebebi DVD'lerde sonradan RW medyaların üretimi için çıkan ayrılıklar olmuş. Ayrı ayrı DVD-RW üreten şirketler birleşip Blu-ray'i geliştirdiklerinden bu tip sorunlar daha başlangıçta çözülmüş. BD-RE'lerin ardından BD ve BD-R'ler çıkmış. Yani PC'ler için üretilecek ilk sürücülerin aynı zamanda kaydetme becerisinin olması bir sürpriz olmayacaktır.

Gelecek

Gelecek yıllarda film endüstrisinin kalite ihtiyacı duracak demek büyük hata olur. BDA çalışmalarına devam ediyor. Hali hazırda 100 GB boyutlarında diskleri deniyor ve teknik olarak 200 GB'ın üzeri de mümkün. Bu tip teknolojilerin gelişimi devam ediyor.


Blu-ray görülebilir ışığın kullanıldığı en son teknoloji durumunda. Belki görünmez ışık boyutuna geçilebilir fakat bu tip ışıkları yansıtacak materyal üretimi büyük bir sorun. Dolayısıyla ışığın dalga boyunu değiştirmek yerinedaha yüksek odaklama becerisi olan lensler ve daha ince ve sağlan katmanlar kullanılarak daha geniş BD'ler üretilebilir.

İngiliz Kraliyet Akademisi'nden Descartes ödülünü alan tek Türk olan Prof. Ekmel Özbay (Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı) ve ekibinin geliştirdiği negatif meta materyaller ışığın daha düzgün kırılmasını sağlıyorlar. Böylece daha yüksek odaklama kapasitelerine ulaşılabilecek. Özbay'a göre bu teknoloji hali hazırda 4.5 GB olan DVD'lerin kapasitesini 100 kat arttırabilecek.

Profesör Ekmel Özbay ve ekibi NANOTAM üssünde geleceğin teknolojisi olan nanoteknoloji üzerine araştırmalar yapıyor. Nanoteknoloji sayesinde önceden hayal görülen boyutlarda veri depolama mümkün. Bu boyutlar, şu ana kadar Dünya'da biriken tüm bilginin bir topluiğne başına sığabilmesi olarak tasavvur ediliyor.

Türkiye'de Durum Nasıl?

NANOTAM Türkiye'de mavi lazerler üstüne birçok araştırma yapıyor. Bu araştırmaların çoğunun nihai hedefi askeri ve savunma amaçlı. Fakat TÜBİTAK'ın desteği ile süren bir araştırma ile Blu-ray üretilmesi planlanıyor.

"Bize herhangi bir şirketten talep gelmedi, zaten bu talebi karşılayacak seri üretim kapasitemiz de mevcut değil. Bunun üretimini yapan şirketlerden farkımız ise bu şirketlerin tek konuya odaklı olması ve bu ürünün seri üretimini yapmasıdır." diyor NANOTAM'dan araştırma görevlisi Erkin Ülker. Şu anda Türkiye'den veya dünyadan herhangi bir elektronik eşya üreticisi bu konuda talep sunmamış. Erkin Ülker, "Biz…birçok konuda araştırma ve geliştirme yaptığımız için ayırdığımız emek, zaman, para vs onların çok çok altında. Ancak elimizdeki bazı projelerde dünya rekoru sayılacak performanslar elde etmiş durumdayız." diyen Erkin Ülker'in de bulunduğu araştırma ekibi, şu anda mavi lazer üreten ledleri geliştirmiş durumdalar.

Kaynaklar

• Blu-ray White Paper Blu-ray Disc Format , BDA, Ağustos 2004
• Blu-ray White Paper Blu-ray Disc 1.C Physical Format Specifications for BD-ROM, BDA, Kasım 2005, 4. Baskı
• Fiberoptic Sensor Technology Handbook, Davis Charles M., Carome Edward F., Weik Martin H., Ezekiel Shaoul, Einzig Robert E., OPTECH, 1986
• HD-DVD White Paper 1.0
• Blu-ray.com - Blu-ray Players, Movies, Recorders, Media and Software, http://www.blu-ray.com/ , 25.02.2006
• Blu-ray Disc Association, http://www.blu-raydisc.com/, 25.02.2006
• Nanotechnology Research Center, http://www.nanotechnology.bilkent.edu.tr/ , 22.02.2004

Çift SIM kartlı Samsung DuoS D880


Farklı tarifeler nedeniyle pek çok insanın artık birden fazla servis sağlayıcıdan alınan SIM kartları var. İki kartla iki telefon kullanmak zorunluluğundan kurtulmak için ise kullanıcılar genellikle sonradan eklenmiş basit çözümler kullanıyorlar, zira piyasadaki telefonların hemen hemen tamamı tek SIM kartla kullanmak için.

Samsung'un yeni DuoS D880 modeli ise doğrudan fabrika çıkışı çift SIM kart kullanmak üzere tasarlanmışTri-band ve EDGE destekli telefon 2.3" bir ekran ve 3.2 megapiksel kamera içeriyor. Çift SIM kart girişi sayesinde elle kart değiştirmek gerekmiyor, ancak bu iki kart aynı anda kullanılabilecek mi yoksa birini kapatıp diğerini mi etkinleştirmek gerekecek o konuda bir bilgi verilmemiş. Bununla birlikte, telefonun resmine dikkatli bakarsanız ekranın sol üst tarafında sinyal seviyesi göstergesine benzer iki ayrı işaret göreceksiniz. Eğer bu gerçekten de sinyal seviyesini gösteriyorsa telefon aynı anda iki hatta bağlanabiliyor demek olabilir. DuoS D880 gelecek ay Rusya'da 700 dolar gibi bir fiyata çıkıyor.

TEBIS ATÖLYE ÇÖZÜMLERİ

Tebis sanal CAD ortamındaki parçaların gerçek fiziksel ürünlere dönüştüğü atölye ortamı için de çözümler sunmaktadır. Tebis post-processing yapılmış NC programlarının basitçe atölyeye gönderilmesini sağlar. Fakat asıl avantajı
önceden hesaplanmış ya da tanımlanmış takım yollarını içeren CAD dosyalarını atölye ortamı ile paylaşabilmenizdir. Bu ise post-processing işleminin atölyede yapılabilmesinin yanında imalat için hangi tezgahın, hangi takım ve fikstürlerin kullanılacağına dair kararların da atölye ortamına bırakılabilmesini sağlar. Entegre simülasyon ve DNC yeteneklerine sahip Tebis Viewer istasyonlarının kullanılması üretim sürecinde azami verimliliği yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Viewer

Tebis Viewer istasyonları ürün geliştirme çalışması süresince CAD modelinde toplanan bilgilerin tamamını görüntüler. Tüm CAD ve NC verilerinin üretim süreç zincirindeki her noktaya taşınmasını sağlar.

Böylece NC programcılardan tezgah operatörlerine kadar süreçte yer alan herkes ihtiyacı olan güncel bilgiye Tebis Viewer istasyonlarından ulaşabilir. Tebis Viewer yazılımı birçok yaygın CAD formatı ve çizim verilerini okuyabilir. Ölçülendirme fonksiyonları montaj ya da parçaya ait uzunluk, mesafe, çap, açı gibi geometrik ölçülerin kolayca belirlenebilmesini sağlar. Parça yüzeylerinin kalitesini kontrol etmeyi sağlayan araçlar da kullanıcıya sunulmaktadır.

Tebis Viewer yazılımına opsiyon olarak ilave edebileceğiniz NC Viewer ile önceden hesaplanmış takım yollarını tekrar çalışabilir, analiz ve simülasyonunu yapabilirsiniz. Bu ise sanal ortamda tezgah modellerine erişmenizi, parçayı konumlandırmanızı ve hesaplanan takım yolları için çarpma kontrolünü tezgah limit anahtarlarına uyumlu olarak yapabilmenizi sağlar. NC Viewer opsiyonu ile

post-processing işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz.

Simulator

Bu Tebis ürünü ile işleme süreçlerinizin tamamının bilgisayar ortamında simulasyonunu yapabilirsiniz. Üretim süreçlerinizin görüntülemesi, test ve optimizasyonu ile sanal fizibilite testleri gerçekleştirebilir, iş maliyet planlaması yapabilir ve süreç güvenliğini artırabilirsiniz. Sistem zamandan ve maliyetlerden tasarruf etmenizi sağlar.

Takım ve tezgahlarınızda muhtemel çarpmalardan doğabilecek hasarları engellemekle kalmaz aynı zamanda çalışma, setup ve dökümantasyon sürelerini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olur. Tebis Simulator imalat bölümünüzdeki tüm NC tezgahların detaylı
çarpma oluştuğunda ya da tezgah hareket limit anahtarları tetiklendiğinde; parça bağlama şeklini, takım montajını ya da tezgah kafasını kolaylıkla değiştirebilmektedir.
Tezgah Yatırımlarınızın Doğrulanması

Yeni tezgah yatırımlarının planlaması aşamasında da Tebis Simulator yazılımını kullanabilirsiniz. Sanal tezgah modellerini kullanarak almayı planladığınız NC tezgahın üretim gereksinimlerinizi karşılayıp karşılamayacağını test edebilirsiniz.

NC Programlamanın Planlanması

Tebis Simulator henüz iş başlangıcında, tahmin ve planlama safhalarında devreye girer. Sanal ortamda çalışarak mevcut tezgahlar üzerinde fizibilite tahminleri yapabilir, üretim için detaylı bir maliyet analizi çıkarabilir ve imalat için hangi tezgahın uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

NC Programların Yönetilmesi ve Denenmesi

Tebis Simulator kullanıcıların bir parçanın NC sürecinin tamamını birden fazla tezgahı içeren bir NC listesinde düzenleyebilmesini sağlar. Hesaplanmış takım yollarını herbir tezgah için üretim planlama ile uyumlu olarak ilave eder ve işlem sırasını tanımlar. NC listesinde düzenlenmiş takım yollarının çarpma kontrolü tezgah komponentlerinin tamamını için yapılır.

Atölye Ortamı

Tebis Simulator atölye ortamında da büyük avantajlar sunmaktadır. Mekanik üretim alanındaki tezgah operatörleri NC programlama tarafından sağlanan takım yollarını görüntüleyebilir ve simüle edebilir, kütük, parça geometrilerine, bağlama şekillerine ve kullanılan takımlara ulaşıp değerlendirebilir. Tebis Simulator son anda gerçekleşen tezgah değişikliklerinin de kolayca yapılabilmesi sağlar. Sistem NC listesinde yer alan takım yolunu basitçe diğer bir tezgaha atar, çarpma kontrollerini gerçekleştirir ve entegre post-processor leri kullanarak takım yolunu oluşturur.

tanımlarını içeren sanal bir tezgah kütüphanesine erişir. Kütüphane geometrik boyutların yanısıra hareket limit anahtarları, takım değiştirme ve konumlama hareketleri gibi tezgah kinematik bilgilerini de içermektedir. 5 eksen gibi karmaşık kinematiklerin simülasyonu gerçekleştirilebilir. Kullanıcı imalat sürecinin tamamını sanal tezgahlar üzerinde simüle edebilmektedir. Herhangi bir
DNC

CAM ve atölye uygulamaları için geliştirilen tüm Tebis yazılım ürünlerinin amacı NC programlarının tezgahlara doğru formatta sağlanmasıdır. Bu ise CAM istasyonlarının yanısıra Viewer ve Simulator istasyonlarına da entegre olan universal Tebis post-processing yaklaşımı ile sağlanmaktadır. Tebis DNC yazılımı bu istasyonlara -doğrudan tezgah bağlantısı sağlayan- ilave bir modül olarak yüklenebilir. Ayrıca bir ya da birden fazla tezgaha seri arayüz ile veri sağlamak için tek başına çalışan DNC istasyonlarının atölye iş akışına entegre edilmesi mümkündür.

TEBIS CAM

Tebis farklı CAM ihtiyaçlarına cevap veren farklı modüller sunmaktadır. Tebis Base ya da CAD modüllerine ilave edilebilen altı farklı CAM modülü ile her ihtiyaca yönelik Tebis istasyonları elde etmek mümkündür. Tüm Tebis CAM
2.5D Drilling and Milling

Bu modül düzlemsel yüzeyler, cep boşaltma, delik delme, diş açma gibi operasyonlar için geliştirilmiştir. Bu tür 2.5D geometrilerin programlanması için NC set teknolojisi kullanılmaktadır. Bu amaçla

sistem önceden tanımlanmış ve merkezi bir alanda saklanmış ardışık
işleme operasyonlarına erişir. Her unsur belirli bir NC set e atanarak oluşturulabildiği için, tasarımcı unsurları geometri üzerine yerleştirdiğinde NC programlama otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Delme ve frezeleme fonksiyonları NC set lerin içinde ya da bağımsız operasyonlar için kullanılabilir. Dairesel ceplerde puntalama, pah kırma, diş çekme ve helisel işleme için özel fonksiyonlar sunulmaktadır.
modülleri karmaşık parçaların 3+2 eksen yani takım pozisyonlanarak işlenmesi operasyonları için uygundur. Tebis Automill ® teknolojisi hem yüzey, hem mesh, hem de ikisini birden içeren hibrid modeller üzerinde işleme yapılabilmesine imkan sağlar.
3+2-Axis Roughing

Tebis kaba modülü kullanıcı tarafından tanımlanan kütük geometrisini ardışık düzlemlerde keserek operasyon sonrasında elde edilecek

gerçek parçanın yazılımın ortamında elde edilmesini sağlar. Uygulanan her bir kaba operasyonu sonrası kütük geometrisi güncellenerek işlemin her safhasında kesilecek ne kadar malzeme kaldığı hesaplanır. Bu sayede sistem takımın boşta gezmesini ve kesme zamanını büyük ölçüde azaltır. Ayrıca her aşamada hesaplanan kütük geometrileri çarpma kontrolleri için kullanılabilir.
3+2-Axis Finishing

3-Axis Finishing modülü 3D yüzeyler üzerinde semi-finish, finish ve HSC operasyonları için kullanılır. Sistem kesme yapılacak bölgeyi seçilen

yüzeylere göre otomatik olarak sınırlandırır. Yüksek hızlı kesme
operasyonları için NC programları hesaplanırken özel HSC parametreleri kullanılabilmektedir. Tebis takım, kalıp ve model imalatçılarının ihtiyaç duyacağı tüm işleme stratejilerini içermektedir. Bu sayede NC programcıları finish ve HSC işleme için parça geometrisi ve kalite gereksinimlerine bağlı olarak "axis-parallel", "curve-parallel", "contour-parallel", "z-profiling" and "isoparametric" stratejilerinden uygun olan birini kullanabilirler.
3+2-Axis Residual Stock Removal

Büyük kesici takımlar ve yüksek kesme kapasitesi ve ardından küçük takım ile tekrar işleme yüzeylerin işlenmesi için en geçerli yöntemdir.

Tebis 3+2-Axis Residual Stock Removal modülü -büyük takımın ulaşamadığı- tekrar işlenecek bölgeleri belirler ve gerekli takım yollarını otomatik olarak hesaplar. Bu sayede fillet ve diğer iç bükey girintilerin işlenmesinde NC programcılara yardımcı olur. Tebis tekrar işlenecek bölgeleri hesaplarken bir önceki takımı ve kesici takım geometrisini hesaba katar. Sistem düz, küresel ve torus takımları kullanabilir.
3+2-Axis Tube Milling

Tube Milling CAM modülü emme ve egzoz manifoldlarının işlenmesi için kullanılmaktadır. Bu modülün en önemli özelliği özel takımlar için 3-eksen kaba ve finish takım yolları oluşturmasıdır. Bu takımlar geometrileri sayesinde takım şaftında çarpmaya neden olmadan eğimli kanalların işlenmesinde kullanılabilirler.

5-Axis Simultaneous Milling
Simultane 5 eksen teknolojisi belirli komponentlerin daha hızlı ve hassas üretilebilmesini sağlayarak takım, kalıp ve prototip imalatı için birçok avantaj sunar. Tebis NC programını oluştururken takım, tezgah kafa geometrisi ve tezgah kinematiğini hesaba katar. Tebis 5 eksen teknolojisi diğer Tebis CAD/CAM modülleri ile aynı temeli paylaştığı için kolay öğrenilir ve kullanılır.
5-Axis Laser Cutting

Bu modül çok eksenli lazer kesme tezgahları için NC programlarının çevrimdışı olarak oluşturulması için kullanılır. Yazılım derin çekilmiş sac

parçaların kesilmesinden gerekli fikstürlerin üretimine kadar tüm imalat süreçlerini destekler. Parça pozisyonlaması için gerekli fikstürün tasarımı otomatik olarak gerçekleştirilebilir. Sistem tezgahın kinematik özellik ve limitlerini hesaba katar ve laser kafasının tamamı için çarpma kontrolünü otomatik olarak gerçekleştirir. 5-Axis Laser Cutting karmaşık eğriler üzerinde kesiminin yanında daire, slot gibi standart geometrilerin kesilmesi için de fonksiyonlar sunar.