21 Şubat 2008 Perşembe

Dünyanın en küçük bilgisayarı!


Dünyanın en küçük bilgisayarı!



Japon Fujitsu firması dünyanın en küçük PC'sini üretti.

21 Şubat 2008 23:03

Dünyanın en küçük bilgisayarı!

Dünyanın en küçük kişisel bilgisayarı Fujitsu Lifebook U1010S, Hindistan'da yapılan tanıtımla bilgisayar severlerin begenisine sunuldu.

Bir dosya kağıdı boyutunda olan PC, dizüstü bilgisayarlara alternatif olarak tasarlandı. Fiyatının 1500-2000 dolar arasında olması beklenen PC'nin ne zaman satışa çıkacağı henüz belli değil.

63 gram ağırlığı ve bir dosya kağıdı büyüklüğündeki boyutuyla, Lifebook U1010S dizüstü ve avuçiçi bilgisayarlara alternatif olmayı amaçlıyor.

Bir masaüstü bilgisayardaki tüm yazılım ve teknik olanakları bünyesinde barındıran bu küçük bilgisayarların hedef kitlesi ise çok seyahat eden bilgisayar kullanıcıları.

Fujitsu Direktörü Ivan Kam, "Bu dünyadaki en hafif PC. Bir dosya kağıdı boyutunda. Aynı zamanda hem potik okuyucusu hem de ana belleği var" dedi.

Fujitsu Lifebook U1010S'i benzerlerinden ayıran bir diger özellik ise aralıksız 11 saatlik pil ömrü. Bu pil aynı zamanda bilgisayarınızdaki bilgilere ulaşımı engelleyen bir koruma programı özelliğine de sahip.

Bilişim dünyasının dev isimleriyle yarışan Fujitsu, bu son ürünlüyle önümüzdeki iki yıl içinde en çok PC satan ilk 10 firma arasına girmeyi hedefliyor.

Ntvmsnbc

Dünyanın en büyük güneş santrali kuruluyor

Dünyanın en büyük güneş santrali kuruluyor



ABD'de dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali kurulacak. 2011 yılında hizmete girecek santral, 70 bin evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek.

21 Şubat 2008 16:32

Dünyanın en büyük güneş santrali kuruluyor
İspanyol "BTP Abengoa" şirketi, santrali Arizona eyaletinde inşa edeceğini açıkladı. Phoenix kentinin 100 km güneybatısında kurulacak santralin gücü 280 megawatt olacak.

AA

Kendi kendini onarabilen madde!


Kendi kendini onarabilen madde!



Fransız bilim adamları, ikiye kesilse bile kendini onarabilen ve yeniden yapışabilen bir materyal geliştirdiler.

21 Şubat 2008 17:30

Kendi kendini onarabilen madde!

Fransız bilim adamları, ikiye kesilse bile kendini onarabilen ve yeniden yapışabilen bir materyal geliştirdiler.

Nature dergisinde yayınlanan bilimsel makaleye göre, henüz ad verilmeyen ve bir tür yapay lastik olarak tanımlanan materyal, bitkisel yağ ve idrarın içindeki bir bileşikten yapıldı.

Yeni geliştirilen bu malzeme, kesildiğinde, diğer tarafına güçlü kimyasal çekim özelliğini koruyan bir yüzey üretiyor.

 Böylece kesilen materyal, yapıştırıcı veya başka bir özel muameleye gerek kalmadan hiç ayrılmamış gibi yeniden yapışıyor.Fransız araştırmacılar, bu materyalin üretiminde "molekül mühendisliği"nden yararlandılar.

Sabah

Nokia yeni modelle GSM'i sarsacak


Nokia yeni modelle GSM'i sarsacak



Cep telefonu piyasasının en son haberi, Nokia'nın ilk Wimax telefonunu çıkardığı yönündeki webde yayılan dedikodular ve N830 olduğu iddia edilen bu fotoğraf...İşte ürünün adı bile yokken webdeki N830...

21 Şubat 2008 12:54

Nokia yeni modelle GSM'i sarsacak

Haber: Bilal Turhal

Nokia'nın en gelişmiş ve internette de sörf yapabilen telefonu N800 ve N810'a benzeyen N830 hakkında resmi bir açıklama ise gelmedi. Cep telefonu piyasasının en ünlü online satış mağazası olan Best Buy's'da Nokia N830 olduğu iddia edilen bir fotoğraf bulunuyor.

Nokia, kendini Wimax teknolojiye hazırlıyor. Wimax, mevcut GSM teknolojilerini bitirmeye aday bir teknoloji… Wimax ile görüntülü cep telefonu görüşmelerinin yanı sıra, televizyon, radyo, geniş bant kablosuz internet gibi bir çok hizmet aynı hat üzerinden baz istasyonlarına ihtiyaç duyulmadan alınabiliyor.

Dünyada çok az bölgede henüz test aşamasında olan Wimax'ın dünyada standart bir iletişim ağı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. GSM'in sonunu getirecek Wimax'ın ayak sesleri telefon üreticilerini de endişelendiriyor. Noika gibi dev firmalar Wimax'a uyumlu telefonlar çıkartmanın yollarını arıyor.

İŞTE NOKİA'NIN YENİ TELEFONUNDAN İLK GÖRÜNTÜLER

www.Rotahaber.com

Elektrikten büyük tasarruf ettirecek


Elektrikten büyük tasarruf ettirecek



Çorumlu mucitten, herkese derman olacak poreje. Daha önce trafiğin hızlandırcak projesiyi geliştiren Hüseyin bu sefer daha iddialı. Peki elektrikten nasıl tasarruf edeceğiz?

21 Şubat 2008 12:35

Elektrikten büyük tasarruf ettirecek
Yusuf ÇINAR'ın haberi

Daha önce NTV tarafından düzenlenen Türk Mucit projesine Kenan Bıyıklı ile katılıp Ankara Bölgesi 2'ncisi olan Hitit Üniversitesi Endüstriyel Elektronik 2'nci sınıf öğrencisi Hüseyin Avşar, yeni bir proje geliştirdi.

Önceleri trafiğin hızlanmasını sağlayan bir proje de geliştiren Avşar'ın bu yeni projesi ile elektrikte tasarruf sağlanacak.

Birçok alanda tasarrufa gidilen günümüzde böyle bir projeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Hüseyin Avşar, projeyi oluşturan makine sayesinde evlerde ve küçük iş yerlerinde büyük öçüde elektrik tasarrufu sağlanacağını söyledi.

Stator motor rotoru tekniği ile geliştirilen makine, öncelikle yüklenen enerji ile çalışıp daha sonra otomatik sistemi sayesinde kendi ve entegre edildiği mekanın elektrik enerjisini ürettiğini ifade eden Avşar makine hakkında şu bilgileri verdi: "Öncelikle şebekeden elektrik alan makine, üzkendinde bulunan iki akümülatörü şarj ediyor. Şarj ettikten sonra invert erinden birinci akümülatör motora enerji gönderiyor ve motor elektrik enerjisini mekanik enerjiye çevirerek, Alternatörü harekete geçiriyor. Alternatörde mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek, invert üzerinden alıcıya ulaştırıyor. Aynı zamanda alıcı bağlantısına paralel olarak, enerjisini otomatik sisteme verip, sistemin kendi içerisinde işlemesini sağlıyor."

Bu proje ile ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladığını söyleyen Avşar, var olan enerjiyi belirli bir süreliğine keserek, stator motor rotoru tekniği ile enerjiyi ürettiğini ifade etti.

Haber 7

2010'da herkişiye bir telefon



2010'da herkişiye bir telefon



Research and Markets şirketi, Türkiye'deki cep telefonu pazarı ve gelişimi ile ilgili araştırması ile 2010 yılında Türkiye'de cep telefonu abonelerinin nüfusa oranının yüzde 96.7'ye çıkacağını duyurdu.

20 Şubat 2008 19:46

2010'da herkişiye bir telefon
Şirket, 2003 ile 2007 yılları arasında analiz sağlama bilgilerinin toplandığını ve 2010 yılı için tahmini değerlendirmenin sunulduğunu açıkladığı araştırmada, servis sağlayıcıları olarak Turkcell, Vodafone ve Avea üzerinden değerlendirmenin yapıldığını bildirdi. Açıklamada, araştırma sonucunda ulaşılan tahminlerle ilgili önemli satır başları olarak verilen bilgiler arasında, 'Türkiye'de cep telefonu abone sayısı 2007 yılında 62.5 milyon iken, bu sayının 76.5 milyona ulaşmasının tahmin edildiği yer alıyor. Bu rakamın, abone sayısında yüzde 22.3'lük bir artışı işaret ettiği kaydedilen araştırmada, Türkiye'nin Polonya ile birlikte Avrupa'da abone artışının en yüksek seviyeye ulaşacak iki ülkeden biri olacağı belirtiliyor. Türkiye'deki cep telefonu kullanımının yaygınlığının ise 2007 yılında nüfusun yüzde 85'ine karşılık gelirken, 2010'da yüzde 96.7'sine karşılık geleceği vurgulanıyor. Turkcell'in Türkiye'de abone sayısı bakımından üstünlüğünü koruyacağını iddia eden araştırmada; Turkcell, Vodafone ve Avea'nın abone sayısı bakımından pazara hakimiyet oranlarının yüzde 53.2, yüzde 27.7 ve yüzde 19.1 şeklinde olacağının tahmin edildiği vurgulanıyor.

AA

Intel, 8 çekirdekli platform sunuyor


Intel, 8 çekirdekli platform sunuyor



Intel, günümüzün dört işlemci çekirdeği ve tek bir grafik kartının sunduğundan da fazla performansın hayalini kuranlara yönelik Intel® Dual Socket Extreme Desktop (Skulltrail) platformunu tanıttı.

20 Şubat 2008 17:22

Intel, 8 çekirdekli platform sunuyor
 Skulltrail temelli masaüstü PC'ler 3D, HD medya ve oyun alanında yeni bir dönemi müjdeliyor.

Intel, ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda, Intel® Dual Socket Extreme Desktop Platformu'nu tanıttı. Önceki kod adı "Skulltrail" olan bu platform, toplam sekiz işlemci motoru elde etmek için iki adet dört çekirdekli Intel işlemcisini ve ATI* veya NVIDIA'nın* çoklu kart grafik çözümleri seçeneğini destekleyen ilk masaüstü platformlarından biri.
"Yeni 8 çekirdekli masaüstü platformumuz, yüksek performans isteyenlere yenilikçilik sunma açısından büyük bir başarı sağlayacak" diyen Intel Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Grubu Genel Müdürü Jeff McCrea, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni Intel Desktop Board D5400XS, en hızlı masaüstü işlemcilerimizden ikisi ile birlikte pek çok dörtlü grafik çözümünün ikili olarak kullanılması esnekliğini sağlıyor. Sonuç, mükemmel bir PC performansı."
Intel Dual Socket Extreme Desktop Platformu'nun temelini, iki adet Intel® Core™ 2 Extreme QX9775 işlemcisi ile Intel® Desktop Board D5400XS anakart oluşturuyor. Sıkı oyuncular, günümüzün önde gelen grafik yoğun oyunlarının keyfini, NVIDIA SLI* veya ATI Crossfire* grafik kartlarından ikisini aynı anda kullanarak çıkarabilecek. Sekiz işlemci çekirdeğinin sağladığı performans, Oyun Geliştiricileri Konferansı'nda, özellikle en mükemmel oyunlara imza atan 3D animatörler, dijital ses sanatçıları ve HD video editörleri tarafından da beğeniyle karşılandı.
id Software Programlama Müdürü Robert A. Duffy, "id'de dünya klasmanında oyunlar yaratan ekip için zaman, en değerli varlıklardan biridir. Tek bir makinede sekiz güçlü Intel çekirdeğine sahip olmak, ekibimizin son çalışmalarımızı rekor hızlarda tamamlayıp test etmesine yardımcı olacak. En fazla zaman harcadığımız işlemlerden birinde, çok izlekli kodlama ve sekiz çekirdeğin tümünü kullanarak 4 saatlik işi 20 dakikanın altına indirdiğimizi gördük. Uzun vadede bu, daha iyi oyunları, eskiden mümkün olandan daha hızlı bir şekilde pazara sunmamızı sağlayacaktır" diyor.
HD videonun giderek yaygınlaşmasıyla birlikte, video kodlarının çözümü ve kurgu işlerini gerçekleştirebilmek için PC'lerinden daha fazla güç bekleyen ileri düzey kullanıcıların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Söz konusu işler yeni duyurulan platformlar tarafından kolayca gerçekleştirilebildiğinden, bu olanaklar DivX* gibi video geliştiricilerin ilgisini çekiyor.
DivX Inc.'in kurucularından Jerome Vashisht-Rota, "Bu sekiz çekirdeğin avantajını kullanmak için codec'imizi optimize ettiğimizde, laboratuvarlarımızda muazzam bir performans artışı kazandığımızı görüyoruz. Sekiz çekirdek teknolojisini desteklemek, PC'lerde HD video kodunu çözmek gibi işlemcilerin yoğun olarak çalıştırıldığı işlerde codec performansını önemli ölçüde artırmamıza izin veriyor, böylece kullanıcılarımıza, bekledikleri yüksek kaliteli dijital video deneyimini sunmaya devam edebiliyoruz" diyor.
Her bir Intel Core 2 Extreme Processor QX9775, 12 MB'lık L2 ön belleği, 1600 MHz'lik hızlı bir sistem veriyolu ve 3.2 GHz'de çalışan dört işlemci çekirdeğini sağlıyor. Çift soketli Intel Desktop Board D5400XS ile birlikte bu platform için modern testler ve daha ileri iş yükleri birer çocuk oyuncağıdır. Daha fazla yetenek isteyen deneyimli kullanıcılar için Intel Core 2 Extreme işlemci çarpan kilitleri (hız aşırtmaya karşı koruma) kaldırılmıştır**. Bu da sistemin özelleştirilebilmesi için teknik olarak bir esneklik sağlıyor, böylece OEM'ler de daha fazla performans sağlayabilirler.
Intel performans testi direktörü Shervin Kheradpir, "Bu çift işlemcili platform, laboratuvarımızda şimdiye kadar test ettiğimiz en hızlı masaüstü PC'dir. 3.20 GHz standart frekansında çalışırken bile, 3DMark06* işlemci testinde 6481*** ve Cinebench* 10 testinde 20,160*** değerlerine ulaştı" diyor.

Haber 7

Fiorino MPV Cenevre'de sergilenecek

Fiorino MPV Cenevre'de sergilenecek



Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasından üretilerek tüm dünyaya ihraç edilen ufak ticari aracı Fiorino, MPV segmentine giriş yapıyor. Fiorino'nun yeni modeli Cenevre'de sergilenecek.

21 Şubat 2008 20:13

Fiorino MPV Cenevre'de sergilenecek
Geçtiğimiz Ekim ayında panelvan olarak lanse edilen Fiorino'nun camlı versiyonu Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıkacak.

Kompakt yapısı, tasarrufla performansı akılcı bir şekilde birleştiren, hafif van pazarına tamamen yeni bir seçenek olarak sunulan bu araç Aralık 2007'den itibaren yollara çıkmıştı. PSA grubunun geliştirdiği araç üç farklı marka altında üç farklı model olarak satılıyor.

Fiat, Fiorino'nun diğer kardeşlerinden ayrılarak gündelik kullanıma daha yatkın olması için bu aracın camlı versiyonunu da piyasaya sürecek. Ufak tefek yapısıyla kalabalık şehirler için ideal bir alternatif olacak olan Fiarino MPV, şehir için kullanımda düşük yakıt tüketimiyle segmentinde oldukça iddialı olması bekleniyor.

Fiorino'da 1.3 litre 16V Multijet dizel ve 1.4 litre Fire benzinli motor seşeneği sunulacak.

18 Şubat 2008 Pazartesi

MSN'de bu kelime karşıya gitmiyor


MSN'de bu kelime karşıya gitmiyor



Bu denemeyi yapmak için MSN'i açın ve listenizde çevrimiçi olan birisine haberin içinde söyleyeceğimiz kelimeyi yazın. Bu kelimenin geçtiği mesajlar, karşı tarafa iletilmiyor

18 Şubat 2008 00:17

MSN'de bu kelime karşıya gitmiyor

MSN'i açın ve listenizde çevrimiçi olan birisine "rahip" yazıp gönderin. Sonuç, maalesef olumsuz. Maalesef mesajınız karşı tarafa gitmedi. Bu sansürün ve denetlemenin neden yapıldığı konusunda herhangi bir açıklama yok.

Bu engellemenin, sadece Türkiye'deki MSN kullanıcıları için yapıldığı da söylenenler arasında. Ancak yurtdışındaki bilgisayar kullanıcılarına da bu kelimeyle ilgili sansürün uygulandığı, basit denemelerle ortaya çıkıyor.

Diğer Yasak Kelimeler de Var mı?

Bu uygulama, Microsoft tarafından uygulanan sansürün hangi boyutta olduğu sorusunu da akıllara getiriyor. Yasaklanan diğer kelimelerin ne olduğu merak konusu.

MSN kullanıcıları, yasaklanması muhtemel kelimeleri denemeye başladılar bile.

 shiftdelete.net


Teknolojide büyümek için her şeyi kendiniz üretin


Teknolojide büyümek için her şeyi kendiniz üretin



Elektronik postanın babası olarak kabul edilen ABD'li profesör Leonard Kleinrock, Türkiye'nin genç ve dinamik bir toplum yapısı olduğunu söyledi ve ekledi: "Türkiye, telekomünikasyonda büyümek istiyorsa, her şeyi kendi üretir hale gelmeli."

18 Şubat 2008 07:26

Teknolojide büyümek için her şeyi kendiniz üretin

Mustafa KUTLAY'ın haberi 
 
Elektronik postanın ve internetin babası olarak kabul edilen ABD'li profesör Dr. Leonard Kleinrock, "Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarının sayısı inanılmaz. Bu genç ve dinamik bir toplumunun göstergesi. Türkiye'nin telekomünikasyonda daha da büyümesi için her şeyi kendi üretir hale gelmesi lazım" dedi.

İNTERNET ve e-postanın mucidi kabul edilen National Academy Engineering öğretim üyesi Prof. Dr. Leonard Kleinrock, Türkiye'nin telekomünikasyon konusunda sadece tüketici olarak kalmaması gerektiğini belirterek, "Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarının sayısı inanılmaz. Bu genç ve dinamik bir toplumunun göstergesi. Türkiye'nin telekomünikasyonda daha da büyümesi için her şeyi kendi üretir hale gelmesi lazım" dedi.

İSTANBUL MERKEZ OLSUN: 8-9 Mayıs'ta İstanbul Hilton Fuar Merkezi'nde düzenlenecek olan Supercom İstanbul'08 Fuarı Ve Telekom Dünyası Politikaları Forumu'na katılacak olan Kleinrock, Türkiye'de iletişim teknolojileri konusunda düzenlenecek ilk organizasyona katılmaktan mutlu olduğunu belirtti. İletişim teknolojileri konusunda bir fuar için İstanbul'un merkez olarak seçilmesinin Türkiye'ye birçok şey katacağına inandığını belirten Kleinrock, şöyle konuştu:

GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRİN: "İleride tüm dünya ve özellikle de Türkiye'nin çevre ülkeleri yılda bir kez Supercom'da buluşarak yenilikleri ve geleceği tartışır hale gelebilir. Türkiye'nin Ar-Ge, üretim ve buluşlar yapacak bir vizyona kavuşmalı. Telekomünikasyonda bugünü değil geleceği şekillendirecek bir oyuncu olmayı planlamalısınız. Türkiye bu iddiada olursa Supercom İstanbul buna iyi bir aracı olur. Türkiye genç nüfusu ve gelişmeye yönelik azimli, kararlı tutumuyla bunu başarmalıdır."

SPAM SORUNU: Kleinrock, internetin iletişim ve bilgi alışverişi için açtığı ufkun peşi sıra gelen sorunların bu kadar büyüyeceğini hiç beklemediklerini söyledi. Dünya nüfusunun yüzde 20'sinin internet kullandığını, ancak virüs ve spam postaların temsil ettiği karanlık yüzünün internetin gelişimine ciddi bir engel teşkil ettiğini dile getirdi. Dr. Leonard Kleinrock, ARPANET olarak interneti ilk tasarladıkları zamanlarda spam postaların bugünkü durumuna geleceğini öngöremediklerini itiraf etti. Dr. Leonard Kleinrock, spam postaların ve çocuk pornografisi sitelerinin internet ile özdeşleşmesinin kendisi için "ciddi bir üzüntü kaynağı " olduğunu dile getiriyor. Spam postalara karşı önleyici teknikler geliştirmek gereğinin altını çizen Dr. Leonard Kleinrock, "Birçok kişi yasa dışı ve uygunsuz işlemler yapıyor. Fakat biz bu tip durumlara karşı önlem almak için uğraşıyoruz. Somut ve etkin önlemlerin geliştirilmesi en az birkaç yılımızı alacak" dedi.

DÜNYA FUARI: Barcelona'da yapılan World Dünya Mobil Kongresi'ne katılan Supercom Fuarı Başkanı Erdoğan Tanrıöven daha ilk yılında Supercom'un dünya çapındaki firmalar tarafından duyulduğunu söyledi. 2 gün boyunca sektörde en üst düzey yönetciden, üniversite öğrencilerine kadar çok sayıda ziyaretçinin standı olan firmaların ürünlerini izleme imkanı bulacaklarını belirten Tanrıöven, amaçlarının her yıl Supercom'da tüm dünyadaki alıcı ve satıcıları biraraya getirmek olduğunu söyledi. Bu arada Tellcom Supercom'da destek sponsoru olarak yerini aldı.

İnternetin bu kadar fazla büyüyeceğini tahmin edemedik

LEONARD Kleinrock'ın MIT'de yazdığı bilgi paketleri üzerine doktora tezi daha sonra internet teknolojilerinin belkemiğini oluşturdu. Dr. Leonard Kleinrock'ın, 1963 yılında University of California at Los Angeles öğretim üyesi olarak Advanced Research Projects Agency (ARPA) grubu bünyesinde internetin gelişimine büyük katkıları oldu. Kleinrock, internetin yaygınlaşması önündeki en büyük engelin virüs saldırıları ve spam postalar olduğunu vurguladı. Dr. Leonard Kleinrock, "İnternet virüsleri, pornografi siteleri, çocuk pornografisi, web sitelerindeki hatalar, güncellenmeyen adresler, tarayıcı yazılımlardaki açıklar gibi internette sıkça karşılaşılan sorunları öngörebilseydik bunlara karşı hazırlıklı olabilirdik, hiçbirimiz internetin bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedik" dedi.

Türkiye Barcelona gibi zirveye kavuşuyor

SUPERCOM Telekomunikasyon Fuarı'nın konuşmacılarını çok ilginç bulduğunu belirten Telekomünikasyon Kurumu İkinci Başkanı Galip Zerey, "Özellikle, Internet ve e-postanın mucidi Prof. Dr. Leonard Kleinrock'ın konuşmasındaçok ilginç ayrıntıların gündemde olacağını, Georgia Institute of Technology'den Prof. Dr. İlhan Fuat Akyıldız'ın da önemli katkılarının olacağını tahmin ediyorum. Barselona'da, GSMA tarafından düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ndeydim. İstanbul'da da bu boyutta bir bilişim zirvesi olabilir mi diye düşündüm. Supercom bu hayalimi gerçekleştirecek gibi" dedi. 

Hürriyet

Yeni nesil cepte inanılmaz marifetler


Yeni nesil cepte inanılmaz marifetler



Yeni nesil cep telefonunda yok yok. Cep telefonları, onlarca ihtiyacı tek cihazla karşılamayı sağlarken, kredi kartı, bankacılık, internet erişimi, oto ve ev-iş yeri güvenliği gibi pek çok alanda da kullanılıyor.

18 Şubat 2008 12:46

Fotoğraf makinesi, video kamera, müzik ve radyo dinleme, uzaktan kumanda ile navigasyon gibi işlevlere sahip cep telefonları, onlarca ihtiyacı tek cihazla karşılamayı sağlarken, kredi kartı, bankacılık, internet erişimi, oto ve ev-iş yeri güvenliği gibi pek çok alanda da kullanılıyor.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) yönetim kurulu üyesi Caner Özgül yaptığı açıklamada, 10-15 yıl önce kullanılmaya başlanan cep telefonlarının, sundukları özelliklerle yaşamın her alanına girdiğini ve gittikçe vazgeçilmez hale geldiğini kaydetti. Özgül, cep telefonlarının, 30 yıl önce ancak bilim-kurgu filmlerinde görülebilen, kişilerin iletişimini sağlaması işlevinin yanında, geçmişte her biri ayrı cihazlarla yapılan, fotoğraf ve video çekme, müzik çalma, radyo dinleme, navigasyonla yön bulma, elektronik aletleri uzaktan kumanda etme, otomobil ve ev alarm sistemini yönetme gibi işlevleri tek başına sağlayabildiğini söyledi.

Cep telefonlarının özellikle kredi kartı kullanımı ve internet bankacılığı işlemlerinde yeni imkanlar sunduğunu ve güvenilirliğin artırılmasını sağladığını kaydeden Özgül, şöyle devam etti: ''Kredi kartıyla yapılan alışverişler, yeni bir sistem olan 'mobil ödeme' ile gerçekleştirilebiliyor. Bu sistemle, mobil ödeme şifresi kullanılarak cep telefonundan kısa mesaj aracılığıyla ödeme yapılıyor ve ödeme kredi kartından düşülüyor. Ayrıca, internet bankacılığında güvenirliğin artırılması amacıyla 'mobil onay' kullanılıyor. Para transferi gibi işlemler öncesi, bankaya daha önce bildirilen cep telefonu numarasına işlemin onaylanması için kısa mesajla bir kod gönderiliyor. Banka, bu kod girildiğinde işlemi gerçekleştiriyor. Böylece bir dolandırıcı hesabınızdan para çalmak istese bile cep telefonunuza gelen kodu bilemeyeceği için yapamıyor.''

GELECEKTE İŞLEVİ ARTACAK

Özgül, gelecekte cep telefonlarının daha yeni işlevler kazanacağını vurgulayarak, ''Bir cüzdanda bulunan, para, kredi kartı ve kimlik yerine, cep telefonunu almak yeterli olacak'' dedi. Gelecekte ''mobil imza''nın hayatı büyük ölçüde kolaylaştıracağını ifade eden Özgül, şöyle devam etti: ''Islak imza yerine belgelerin elektronik ortamda imzalanmasına yönelik geliştirilen 'elektronik imza', yerini daha kullanışlı olan mobil imzaya bırakmaya başlıyor. Böylece kimliğiniz yanınızda olmasa bile cep telefonu aracılığıyla kimliğinizi ispatlayabiliyorsunuz. Aynı sistemle e-devlet işlemleri ve başvurular çok kısa sürede ya da bizzat gitmeden gerçekleşebilecek.'' 3G olarak adlandırılan, üçüncü nesil hizmetler sayesinde ise internet kullanımının cep telefonlarının ayrılmaz bir parçası haline geleceğini anlatan Özgül, ''Gittikçe bilgisayarların işlevlerini kazanan cep telefonları sayesinde, şu an bilgisayarda internet aracılığıyla yapılan her şey cepten yapılır hale gelecek. Ayrıca, televizyon izleme gibi yeni imkanlar da ortaya çıkacak'' diye konuştu.

Bugün

17 Şubat 2008 Pazar

'Parmakları hisseden' mouse üretildi

'Parmakları hisseden' mouse üretildi
Tayvanlı bilişim firması Genius, üzerinde tuşları olmayan mouse geliştirdi. Son teknoloji ürünü mouse, parmakların dokunuş ve hareketleriyle komutları algılıyor.


Almanya'nın Honever kentinde 4-9 Mart arasında yapılacak olan CeBIT fuarında sergilenecek olan ürün, geleneksel mouse'lardan farklı olarak üzerinde tuş bulundurmuyor. Tıklama işlevini yerine getirmek için mouse'un kasasına hafifçe vurmak yetiyor.

Sayfalarda yukarı aşağı hareketi kolaylaştıran kaydırma çarkının görevini ise, aynı bölgeye yerleştirilen ve OptoWheel adı verilen bir optik okuyucu yerine getiriyor. Kullanıcının yukarı-aşağı hareketini gerçekleştirmesi için parmağını bu okuyucunun üzerinde kaydırması yeterli.

Bilgisayarın USB girişinden bağlanabilen yeni nesil mouse'un fiyatı 29.9 dolar olarak belirlendi.


zaman

Teknolojik dahi yollarda !


Teknolojik dahi yollarda !
Nissan'ın yeni araca Nissan X-Trail 4x4'ünü tanıttı.



16 Şubat 2008 16:13
Nissan' ın 4x4 araçlarını diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerin başında teknolojisi ve sağlamlığının yanında, güvenli ve konforlu sürüşü geliyor. Nissan'ın 4x4 tecrübesi, araçların her ortam ve şartta hareket kabiliyeti sağlaması ve aynı zamanda konfordan ödün vermemesi, müşterilerin Nissan'ı tercih etmesinde itici güç oluşturuyor.

Nissan, Yeni X-Trail'de teknolojisini doruk noktaya taşıyarak, " Teknolojik Dahi" ünvanını hak edecek bir araç tasarladı.

4 çeker teknolojisinde söz sahibi bir marka olan Nissan, Yeni Nissan X-Trail'de, kendisinin geliştirdiği ALL MODE 4x4i sistemini kullanarak, sürücüsünü her türlü iklim şartlarına ve yol durumuna karşı hazırlıklı hale getiriyor. Bu sistem bir taraftan en ileri elektronik sistemlerle rahat ve güvenli bir sürüş sağlarken, diğer taraftan çekiş kontrolünün bütün gereksinimlerini karşılıyor. Klasik dört çekerlerin aksine ALL MODE 4x4i'de; sensörler sayesinde merkezi bilgisayara anlık durumlarla ilgili bilgiler aktarılıyor ve sistem problem ortaya çıkmadan, yol tutuşun azalacağını öngörüyor. Ön ve arka tekerlekler arasındaki ideal güç dağılımını, ileri elektronik sistemleri kullanarak yapıyor. Tekerleklere iletilen motor gücü, yola en iyi tutunan tekerleğe anında aktarılarak, doğabilecek güç kaybı önleniyor.

ALL MODE 4x4i, normal koşullar altında, önden çekişli 2 çeker modunda çalışarak enerji kayıplarını azaltıyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor.

Bunun dışındaki elektronik sistemler sürücüye dik tırmanış ve inişlerde yardımcı oluyor.

Tepe İniş Kontrol Sistemi; iniş hızını 7 km ile sınırlandırarak, fren yapmadan rampa aşağı güvenli bir şekilde inilmesini sağladığı için, frenlemeden kaynaklanabilecek kayma riskini ortadan kaldırıyor. %10'dan daha dik rampalarda otomatik olarak devreye giren Tepe Çıkış Destek Sistemi ise, Yeni Nissan X-Trail'in rampada geriye kaymasını önleyerek, rahat ve güvenli bir şekilde tepeye çıkmayı sağlıyor.

Yeni Nissan X-Trail, rampalar, virajlar ve zorlu arazi koşullarını geride bırakıp, şehre giriş yaptığında, rahat koltuklar, yüksek kalitede iç malzeme, kullanışlı düğmeler geniş ve estetik iç mekanı ile bir binek otomobilin konforunu sunuyor.

Piyasadaki birçok rakibi, bombeli ve yuvarlak hatları tercih ederken Nissan, dış tasarımda köşelere güvenmeye devam ediyor. 4.63 metrelik boyu ile, öncüsünden 17.5 cm daha uzun olan Yeni X-Trail, 1773 litrelik yükleme alanı sayesinde sınıfındaki en yüksek bagaj hacmini sağlıyor.

2.0 lt dizel ve 2.0 lt benzinli versiyonlarında otomatik vitesli olarak satışa sunulan Yeni Nissan X-Trail'de, ABS, EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı), ESP (Elektronik Denge Programı), Brake Assist, sürücü, yolcu, yan ve perde hava yastıkları, elektronik çekiş kontrol sistemi, tepe iniş ve tepe çıkış kontrol sistemleri gibi aktif ve pasif güvenlik ekipmanları sayesinde güvenliği maksimum düzeyde sağlıyor

Bir dünya harikası, Nokia S60...

Bir dünya harikası, Nokia S60...

Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress 2008 etkinliğinde LG Electronics, Nokia ve Samsung, cihaz portföylerini ve İnternet deneyimlerini geliştirmek amacıyla S60 3. sürüm tabanlı altı yeni cihaz tanıttı.

S60 Touch'ın TANITIM FİLMİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Nokia tarafından geliştirilen S60 yazılımı; LG Electronics, Nokia ve Samsung'un da aralarında bulunduğu dünyanın lider cep telefonu üreticileri tarafından kullanılıyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Nokia yetkilileri şunları ifade ediyor: 'Kullanıcıların, İnternet deneyimlerine yönelik talepleri her geçen gün artıyor. Çok çeşitli segmentlerdeki cihazlarda, Symbian işletim sistemi tabanlı S60 kullanılıyor. Lider üreticiler tarafından yeni S60 cihazlarının tanıtılmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. S60 stratejimiz doğrultusunda, kullanıcılara sadeliğin yanı sıra, mobil cihazları ile yaşamlarına gerçek değer katma olanağı veren en iyi deneyimleri sunmayı amaçlıyoruz.

Etkinlikte tanıtılan cihazlardan LG-KT610, HSDPA (Yüksek Hızlı Veri Paketi İndirme)* ve GPS navigasyon özellikleri sunuyor. Nokia N96, Nokia N78, Nokia 6220 classic ve Nokia 6210 Navigator ise yaya navigasyonundan etiketlemeye (geotagging), film izlemeden video ve fotoğraf paylaşımına kadar farklı yer tabanlı deneyimler ve multimedya deneyimleri sunuyor. 5 megapiksel kamerası, HSDPA* ve Wi-Fi* özelliği ile Samsung G810, kullanıcılara multimedya işlevlerinden daha yüksek veri indirme hızlarında faydalanma olanağı sunuyor. Bu cihazlarla birlikte, S60 cihazlarının sayısı 73'e yükseldi. 2008'in sonuna kadar, üçte biri S60 3. sürüm olmak üzere 150 milyonu aşkın S60 cihazı sevk edilmiş olacak.

Ayrıca Nokia yetkilileri şunları da ifade ediyor: 'Nokia, smartphone ve multimedya bilgisayarları alanında dünya çapında lider konumda bulunuyor. S60, bize ürün portföyümüzü ve İnternet servislerimizdeki yenilikleri daha da geliştirme olanağı sunuyor. Bu yeni ürünlerimiz, İnternet servislerinin kullanımını artıracak, kullanıcıların mobil operatörlerin sunduğu hizmetlerden ve diğer İnternet hizmetlerinden kolaylıkla yararlanmalarını sağlayacak.'

Bugüne kadar diğer platformlara göre daha fazla sayıda S60 tabanlı smartphone sevk edildi. Kullanıcılara İnternet ve İnternet servislerine erişme ve bu servislerden yararlanma olanağı sunan S60, faklı segmentlere ve farklı kullanıcı gruplarının gereksinimlerine yönelik cihazlarla en geniş ürün portföyünü kapsıyor. Canalys verilerine göre (Ocak 2008) S60, 2007'nin 4. çeyreğinde global tümleşik cihaz yazılımı alanında elde ettiği yüzde 53'ü aşan pazar payı ile açık ara lider konumda bulunuyor.

Ayrıca S60 sayesinde, çok çeşitli S60 cihazlarında yeni hizmetler sunabilmek amacıyla belli başlı operatörlerle yürütülen işbirliği faaliyetleri de güçleniyor. Nokia, portföyündeki S60 cihazlarına yönelik uygulamaları geliştirmek amacıyla Telefónica Spain ile yazılım alanında işbirliği yapacağını açıkladı.

Konu hakkında bir açıklama yapan Telefónica Spain yetkilileri şunları ifade ediyor: 'Telefónica olarak, kullanıcılara kullanım kolaylığı ve uygulama çeşitliliği sunmayı ve güçlü marka imajımızı desteklemek için farklılaşmayı hedefliyoruz. S60, bu amaca ulaşmamızı sağlayacak en iyi olanakları sunuyor. S60'a katkıda bulunan diğer şirketlerle birlikte yeniliklere ve örnek hizmetlere öncülük edebiliyoruz.'

Nokia, daha önce Orange'ın cihaz portföyündeki S60 cihazlarının rolünü güçlendirmek ve kişiselleştirmeyi kolaylaştırmak amacıyla Orange ile işbirliği yapacağını açıkladı. Bu işbirliğinde herşey yolunda gidiyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Orange yetkilileri şunları ifade ediyor: 'S60, servislerimizi geliştirebilmemiz ve pazarda yeniliklere imza atabilmemiz için ideal bir platform oluşturuyor. Bu ortaklığın, bize rekabet avantajı sağlayacağına inanıyoruz.'

S60, entegre widget desteği içeren ilk mobil yazılım platformu. Widget'ler kişisel cihaz üzerinde kişisel Web deneyimi sunduğundan mobil deneyimi zenginleştiriyor. Tanıtılan cihazlar, S60 Web çalışma süresi uygulama geliştirme çerçevesi ile sunulan widget desteği de içeriyor.

Bilgisayarınızı ücretsiz hızlandırın

Bilgisayarınızı ücretsiz hızlandırın

GARANTİ YAZILIM ve SUPERONLINE işbirliği devam ediyor. Türkçe / Türkçe - İngilizce Sözlük'ten sonra sırayı PCSPEEDER 4 alıyor.

Bu programın en büyük amacı bilgisayarınızın hakkettiği hıza kavuşmasını sağlamaktır.

Bilindiği gibi Windows programlarının sistemi, mevcut bilgisayarların hafızasına göre çok büyüktür. Şu anda piyasada satılmakta olan en büyük, en pahalı bilgisayarın bile çalıştırabileceği program 600 KB'tır. Daha büyük programları çalıştırabilmek için takas işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bu takas sonrasında yapılan işlemler hafızadan tamamen düşmemektedir. İşte bu artıklardan, ne yaparsanız yapın bu artıktan kurtulamamaktayız. Bu da performans sorunu teşkil etmektedir.

Burada devreye PCSpeeder 4 girmektedir. Bu 'çöplüğü' temizleyip sisteminizi rahatlatmakta ve performas arttırmaktadır. Ama yanlış anlaşılmasın; artış aslında sisteminizin hakkettiği hıza geri dönüşü olacaktır. Yani programı kurduktan sonra inanılmaz bir hız artışı beklemeyin zira bu bir Overclock programı değildir!

Programı .rar dosyasının içinden çıkarıp kurmalı (5 MB), daha sonra da kısa yoluyla çalıştırmalısınız. Herkese daha hızlı internet, daha hızlı bir bilgisayar dileğiyle...

FREEWARE

GARANTİ YAZILIM

WinXP

Programı indirmek için TIKLAYIN...

16 Şubat 2008 Cumartesi

WLAN destekli MOTO Z6


WLAN destekli MOTO Z6
Motorola, Dünya Mobil Teknolojileri fuarında yeni cep telefonu modellerini tanıttı.



16 Şubat 2008 09:39
Motorola, Barcelona'daki MWC fuarında yeni cep telefonu modellerini duyurdu.

Örneğin kızaklı Z6 yeni bir dış görünüş ve mobil internet için W-LAN özelliği kazandı. Bununda dışında, telefon 2 Mega piksel kamera, EDGE, Bluetooth (A2DP) ve Linux menü ile birlikte geliyor. MOTO Z6w'nin ne zaman ve hangi fiyata piyasaya sürüleceği henüz belli değil. Bunun dışında Motorola, ROKR E8 ve MOTO Z10'u da Avrupa'da resmen duyurdu.

W161 ve W181

W161 ve W181 tamamen giriş seviyesi telefonu olarak görülüyor ve öncelikle Afrika pazarı için düşünülmüş. Dijital kamera ve MP3 çaların yanında, UMTS de ne yazık ki mevcut değil. Ancak cihazlar FM radyo sunmayı ihmal etmiyor.

Toshiba üretim durduruyor !


Toshiba üretim durduruyor !
Sony'nin Blu-Ray formatıyla başedemeyen Toshiba HD-DVD formatını durduruyor.



16 Şubat 2008 15:56
Toshiba, HD-DVD formatının üretimini durduracak
Japon elektronik grubu Toshiba, kendi keşfi HD-DVD formatının Sony'nin Blu-Ray formatı karşısındaki bozgunundan sonra, bu formatın üretiminden vazgeçmeye karar verdi.
Japon devlet televizyon kanalı NHK'nın haberine göre, Toshiba HD-DVD okuyucu-kayıt cihazlarını piyasadan çekecek ve üretimini durduracak. Kaynaksız verilen habere göre, Japon elektronik şirketi, buna karşın yeni modeller için ar-ge çalışmalarını sürdürecek.

NHK, Toshiba'nın kaybının yüz milyonlarca dolar olduğunu belirtirken, elektronik devinden henüz bir açıklama yapılmadı.

Toshiba'nın NEC ile ortaklaşa geliştirdiği HD-DVD formatının, Sony'nin Matsushita ve Sharp'ın desteğinde ürettiği Blu-Ray ile giriştiği mücadelede, son olarak dünyanın bir numaralı perakendecisi Amerikan Wal-Mart'ın Blu-Ray'i seçtiğini açıklamasının belirleyici olduğu yorumu yapılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Avrupa'da 2.4 Milyon Blu-ray film satıldı !


Avrupa'da 2.4 Milyon Blu-ray film satıldı !
HD format savaşında sonuç gittikçe belirginleşmeye başladı. Avrupa'da Blu-ray baskın geliyor



16 Şubat 2008 12:31
Blu-ray: Baskınlığı artıyor.Şu ana kadar Avrupa'da yaklaşık 2.4 Milyon Blu-ray disk satıldı. Bunu bildiren ise Avrupa Blu-ray Disk Birliği (BDA).

GfK pazar araştırmacılarına göre yüksek çözünürlüklü filmlerin %79'u Blu-ray olarak satıldı.

Screen Digest firması ise Blu-ray disklerin Avrupa'da toplam 34.000 Blu-ray oynatıcıda ve 3.2 Milyon PlayStation 3'de oynatıldığını söylüyor.

Hem hafif hem de güçlü laptop


Hem hafif hem de güçlü laptop
Hafiflik ve performans bir arada olabilir. Bunu LG P300 notebook güçlü bileşenleri ile kanıtlıyor.



16 Şubat 2008 12:27
LG P300: Ekran LED aydınlatmalı.LG'nin P300 model numarasıyla piyasaya sürdüğü 13.3 boyutundaki laptop, Intel Core 2 Duo T8300 (2.4 GHz) ve 3 GB bellek ile donatıldı. LED arka aydınlatmalı ekran sayesinde enerji tüketiminin düşük olacağı düşünülüyor. Üreticinin verdiği bilgilere göre cihaz 1.65 Kg ağırlığında.

Ekran kartı olarak 256 MB yerel hafızalı GeForce 8600M GS kullanılmış, sabit disk 250 GB büyüklüğünde. Diğer donanımlar arasında WLAN 802.11a/b/g/n, LAN, 1.3 Mega piksel, DVD-yazıcı, üç USB slotu ve HDMI/VGA çıkışı geliyor. Windows Vista Business ön yüklü olarak geliyor.

LG P300 şu andan itibaren 2340 Dolara (yurtdışı fiyatı) temin edilebiliyor

En esnek LCD monitör !


En esnek LCD monitör !
Acer son derece esnek hareket edebilen 22 inçlik LCD monitörünü tanıtacak.



16 Şubat 2008 12:30
Acer P223WBdh: Çok esnek.Acer CeBIT'te ekranı pürüzsüz bir şekilde her yöne döndürmeyi sağlayan FlxArm-Z teknolojisini destekleyen 22 inçlik P223WBdh monitörü tanıtıyor.

Ekran 14 cm yüksekliğinde ve 90 derece bükülebiliyor. Pivot fonksiyonu da (uzunlamasına) dahil edilmiş. Bunun dışında cihaz 2500:1'lik kontrast oranı ve 300 cd/m2 parlaklık sunuyor. Görüş açıları ise 170 ve 160 derece (yatay ve dikey).

Fiyatı ise yaklaşık 440 Dolar (yurtdışı). Acer ekranın ne zaman temin edilebileceği ise henüz belli değil

İlk 2.5 inçlik 500 GB sabit disk

İlk 2.5 inçlik 500 GB sabit disk
Cebinize girebilecek harddisklerin boyuları 500 GB'a kadar artıyor..



16 Şubat 2008 12:26
Buffalo HD-PS500U2: Cebinize girebilen 500 GB'lık disk.Buffalo firması dünyanın ilk harici 2.5 inçlik 500 GB sabit diskini tanıttı.

MiniStation TurboUSB HD-PS500U2, 174 gram ağırlığında ve darbeler karşı özel bir korumaya sahip. Cihazın güzel bir yanı da USB kablosunu pratik bir şekilde gizleyebilmesi: Diskin kasasının arkasındaki bir oyuk sayesinde kablo karmaşasından kurtulabiliyorsunuz. Veri güvenliği ise kutu içeriğine dahil edilen Memeo yedekleme yazılımı ve Lock Ware 256 AES şifreleme aracı ile sağlanıyor.

Buffalo MiniStation TurboUSB HD-PS500U2, mart ayından itibaren yaklaşık 510 Dolara (yurtdışı fiyatı) temin edilebilecek. 400 GB'lık daha ufak sürümü olan HD-PS400U2 ise şu andan itibaren 410 Dolara temin edilebiliyor.

Internet Explorer 8 geliyor


Internet Explorer 8 geliyor
Microsoft, Internet Explorer 8'i tanıtmaya hazırlanıyor.



16 Şubat 2008 11:23
Microsoft, her sene düzenlediği MIX internet konferansında Internet Explorer 8'i tanıtmaya hazırlanıyor.

Internet Explorer takımının yöneticisi Dean Hachamovitch, Microsoft'un her sene düzenlediği MIX internet konferansında Internet Explorer 8'i (IE8) tanıtacağını söyledi. Hachamovitch, konferans web sitesinde bu konuda resmi bir bildiri yayımladı. Bu bildiri, son günlerde dedikodusu yapılan IE8'i de doğruluyor.

Microsoft konferansı MIX 2008, 5-7 Mart arası Las Vegas'ta gerçekleşecek. Bu konferans IE8, Silverlight veya .NET gibi Microsoft'un web teknolojilerini tartışmak için web geliştiricileri ve pazar ortaklarını bir araya getiriyor. Hachamovitch'in dışında, Microsoft şefi Steve Balmer da konferansta konuşma yapacak.

Türkiye füze kalkanı kuruyor

Türkiye füze kalkanı kuruyor



Türk Silahlı Kuvvetleri, 2010 yılından itibaren kendisine ait alçak, orta ve uzun menzilli füzelerle hava sahasını koruyacak.

16 Şubat 2008 13:43

Türkiye füze kalkanı kuruyor

Eda HAN'ın haberi

Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert tepkilerine yol açan ABD'nin Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde kuracağı Füze Kalkanı Projesi'nden bağımsız olarak, kendi hava ve füze savunma sistemini kuracak. Bu amaçla Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından açılan alçak, orta ve uzun menzilli füze ve hava savunma sistemleri projelerine bilgi gönderen firmalarla ilgili değerlendirmeler sürüyor. Türkiye'nin açtığı ihalede yarışan ABD, Çin ve İsrail yapımı uzun menzilli füze savarlar, düşman füzelerini
havada minimum 50 kilometre yükseklikte imha edebiliyor. Sistem, sahip olduğu radarlar sayesinde 300 kilometre ötedeki ranpa hareketliliğini tespit edebiliyor.
Türk hava savunmasını güçlendirecek yüksek irtifa hava savunma sisteminin en geç 2010 yılında aktif olarak hizmete girmesi hedefleniyor. Sistemlerden ikisi Ankara ve İstanbul'a yerleştirilecek. Geriye kalan iki sistem ise tehdit düzeyindeki değişikliğe göre konuşlandırılacak. Türkiye, halen kısa menzilli hava savunma ihtiyacını Rapier ve Kaideye monteli Stinger füze bataryalarıyla karşılıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde hali hazırda uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ise bulunmuyor.

İHA

Ofis çalışanlarına dokuz altın öneri

Ofis çalışanlarına dokuz altın öneri



Bilgisayar kullanan insanların boyun, sırt ve bel omurlarının aşırı yük altında kaldığını söyleyen Fiziksel Tıp Uzmanı Mahmuti Roylas, ofis çalışanlarına altın değerinde önerilerde bulundu

16 Şubat 2008 15:17

Ofis çalışanlarına dokuz altın öneri

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Suna Mahmuti Roylas, mesleği gereği ofiste uzun süre oturarak çalışan ve bilgisayar kullanan insanların boyun, sırt ve bel omurlarının aşırı yük altında kaldığını belirtti. Roylas, ofiste çalışanlara 9 altın öneride bulundu.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Suna Mahmuti Roylas, mesleği gereği ofiste uzun süre oturarak çalışan ve bilgisayar kullanan insanların boyun, sırt ve bel omurlarının aşırı yük altında kaldığını belirtti.

Oturarak çalışanlarda boyun, bel ve nadiren sırt fıtığı oluşma riski daha fazla olduğunu kaydeden Roylas, boyun ve sırt sağlığının korunması için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

1- Sırt kambur, boyun öne doğru eğik vaziyette çalışmak yerine sırt dik, omuzlar geride, baş normal pozisyonda oturma alışkanlığını yerleştirmeli, kendimizi gevşek bırakmalıyız.

2- Oturulan koltuk veya sandalyenize dikkat edin. Oturulan koltuk mutlaka beli ve sırttı desteklemeli veya beli destekleyen ortopedik yastıklar kullanılmalıdır.

3- Masadan uzakta durmak, yüksek sandalye nedeniyle masaya eğilmek zorunda kalmak yerine masaya tamamen yaklaşılmalı masanın kenarı mide seviyesinde olmalıdır.

4- Bilgisayar ekranın çapraz durması nedeniyle sürekli aynı tarafa bakmak zorunda kalmak son derece tehlikelidir. Klavye ve bilgisayar ekranı baş ile aynı paralelde olmalıdır.

5- Oturma süresi yarım saati geçmemelidir. Omurganızı esnetmeli, yürümeli, boyun ve sırt germe–gevşeme egzersizleri yapılmalı.

6- Telefonla sık sık konuşan insanların telefon kulaklığını baş ile omuz aralığına sıkıştırma alışkanlığını bırakmalı, kulaklık aracılığıyla telefonu kullanmalıdır.

7- Ofis içinde dolap ya da çekmecelerde dosya ya da herhangi bir şey alırken öne eğilir pozisyonda kalmak, yüksek yerlere uzanmaya çalışmak son derece yanlıştır. Bütün yükü belinize ve sırtınıza yüklemeyin. Ya oturun ya da çömelin. Bırakın bacaklarınız sizi taşısın. Yüksek yerlere uzanmayın, tabure kullanın veya yardım isteyin.

8- Ağır dosyaları veya objeleri tek seferde taşımaya kalkmayın 2-3 seferde taşıyın. Mümkünse omzunuzun üzerinde tutarak ve mümkün olduğunca vücuda yakın tutun. Belinizin dik olmasına dikkat edin.

9- Aşırı gerginlik ve stresten uzak durmaya çalışın, iş yerinizde gevşemek için hafif müzik dinleyin; aralıklarla germe – gevşeme, nefes egzersizleri yapın."

ANKA

15 Şubat 2008 Cuma

Yeni Hyundai için geri sayım


Yeni Hyundai için geri sayım
Hyundai yeni aracı HED-5'i tanıtmak için geri sayıma başladı.



14 Şubat 2008 14:25
Hyundai, otomotiv sektöründe "devrim yaratacak" materyaller ve üretim teknikleri kullanılarak hazırlandığı belirtilen MPV segmentindeki yeni modeli HED-5'i, Cenevre Otomobil Fuarında tanıtmaya hazırlanıyor.

Hyundai'den yapılan yazılı açıklamada, bu yıl 6-16 Mart tarihleri arasında 78'inci kez düzenlenecek Cenevre Otomobil Fuarında, Hyundai standının en önemli modellerinden biri olan ve HED-5 ismi verilen yeni konsept aracın, çok yönlü kullanıma imkan tanıyan özellikleri ve düşük yakıt tüketimiyle tüm dikkatleri üzerinde toplayacağı belirtildi.



6 kişilik oturma kapasitesine sahip MPV'nin, özellikle tasarım anlamında seri üretim versiyonunda kullanılacak çizgilere sahip olması ve çok büyük değişiklikler yapılmadan üretime alınmasının planlandığı ifade edilen açıklamada, şunlar belirtildi: "Otomotiv sektöründe devrim yaratacak materyaller ve üretim teknikleri kullanılarak hazırlanan HED-5 için, Recaro, Bayer ve LG gibi dünya çapındaki firmalarla çalışıldı.

Recaro'nun bu araç için özel tip koltuklar hazırladığı, Bayer'in çevre dostu hammaddeler kullanarak materyalleri oluşturduğu ve LG'nin son teknoloji ürünü LCD ekranların ve diğer cihazların gelişimine katkıda bulunduğu belirtiliyor."



ÇEVRE DOSTU TEKNOLOJİSİNDEKİ GELİŞME

Hyundai'nin çevre dostu çalışmalarıyla her zaman otomotiv sektöründe öncülük yaptığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hyundai, Cenevre Otomobil Fuarında yine en son teknolojik gelişimini sergileyecek. Karbondioksit emisyonlarının nasıl en iyi şekilde düşürülebildiğini göstermek amacıyla Hyundai, seri üretimi yapılan güncel modellerinde bu yeni teknolojisini tanıtacak.

Hyundai modellerinin her zamanki gibi rekabetçi fiyatlarını artırmadan ve performanslarını düşürmeyip sürüş keyfini de köreltmeden uygulanacak bu son teknoloji sayesinde, emisyon salınımlarının yüzde 29 gibi ciddi bir oranda azaltılması hedefleniyor. Seri üretime yakın olan bu teknolojik çalışmanın, çevre dostu özelliğinin yanı sıra araçların yakıt tüketimlerinde de önemli oranlarda avantaj sağlayacağı belirtiliyor."

Açıklamada ayrıca, Cenevre Otomobil Fuarındaki stantta Hyundai'nin çeşitli yenilikler yapılan modelleri ve ürün yelpazesinde yer alan diğer 2008 model araçlarının da ziyaretçilerin beğenisine sunulacağı belirtildi.

Milliyet