23 Ekim 2008 Perşembe

3795 sayılı Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında Kanun

Kanun Numarası :3795
Kabul Tarihi :29/4/1992
Yayımlandığı R.Gazete :Tarih :12.5.1992 Sayı :21226
Yayımlandığı Düstur :Tertip :5 Cilt :31 Sayfa:


Amaç
Madde 1.- Bu Kanunun amacı, mühendis ve mimarlar dışında kalan teknik personelin; eğitim seviyelerine göre unvan, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.

Kapsam
Madde 2.- Bu Kanun, endüstriyel mesleki teknik öğretim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarının ve bu okullara denk mülga okul mezunlarının unvan, yetki ve sorumlulukları ile ilgili esasları kapsar.

Unvanlar
Madde 3.- Gördükleri mesleki teknik öğretim alanlarına göre;
a) Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, teknik lise ve kız teknik lisesi mezunlarına, "teknisyen",
b) Lise üstü iki yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "tekniker",
c) Lise üstü üç yıl süreli yüksek teknik öğretim görenlere, "yüksek tekniker",
d) Lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara "teknik öğretmen",
e) Teknik öğretmen unvanını kazananlar için ilgili teknik eğitim fakültelerince düzenlenecek en fazla iki yarı yıl süreli tamamlama programlarını başarıyla bitirenlere dallarında "mühendis",
Unvanı verilir.

Bu unvanlar, eğitim görülen dalın ismi ile birlikte kullanılır.

Mühendislik Programlarının Düzenlenmesi
Madde 4.- Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programlarının uygulama esas ve usulleri, Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

Mühendislik Programlarının Uygulanması
Madde 5.- Teknik öğretmenler için düzenlenecek mühendislik programları, bu Kanunun yayımını izleyen ilk öğretim yılından itibaren ilgili fakültelerce uygulamaya konulur.

Yetki ve Sorumluluk
Madde 6.- Mühendislik unvanını alanlar, kendi meslek alanlarında denk öğrenim görmüş diğer meslek mensuplarının yetki ve sorumluluklarına sahip olurlar.

Teknisyen, tekniker, yüksek tekniker ve teknik öğretmenlerin her meslek alanındaki yetki ve sorumluluklarına ait esas ve usuller; Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulunun da görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Geçici Madde 1.- Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce 3 üncü maddede belirtilen kurumlardan mezun olanlara da, aynı maddede öngörülen unvanlar verilir.

Madde 7.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
http://www.memurlar.net/common/images/press/0.gif

 

http://www.memurlar.net/haber/1327/

 

MESLEK SEVİYELERİ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

 

    Avrupa Birliği standartlarına göre, meslek yetki ve sorumlulukları sekiz seviyeden oluşmaktadır. Bu sistemde ilk üç seviye; temel, ilk ve orta düzeydedir. Meslekî Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, bu sistemin dördüncü seviyesi olan meslekî eğitime yönelik bir projedir. Meslek liselerimizde gerçekleştirilecek çalışmalarla eğitim yaşamının dördüncü aşamasındaki öğrencilere dünya standartlarında eğitim verilerek, meslekî bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu sayede meslekî eğitimini tamamlamış bir öğrencinin donanımlı ve meslekî yeterliliklere sahip olarak iş yaşamına başlaması hedeflenmektedir. Bu projenin hedeflerinden biri de meslek lisesini bitiren bir öğrencinin başarılı ve istekli olması durumunda, dördüncü aşamadan sekizinci aşamaya kadar eğitimini sürdürebilmesidir.

 

    Bu proje kapsamında; meslekî eğitim alan bir öğrenci, alanıyla ilgili meslek yüksek okulu ve fakültelerde eğitimine devam edebilir. Üniversite eğitiminin ardından yüksek lisans ve doktora yapabilir. Başka bir deyişle meslek lisesini bitiren bir öğrenci, profesyonel olarak bu mesleği yapabilecek düzeyde meslekî yeterlik kazanır. Bunun yanı sıra doktora düzeyine kadar eğitimini sürdürebilir.

 

MESLEK SEVİYELERİ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

SEVİYELER

BECERİ DÜZEYİ

ÖĞRETİM DÜZEYİ

SEVİYE  1

SINIRLI BECERİ

TEMEL

SEVİYE  2

BECERİLİ

SERTİFİKA PROGRAMI

SEVİYE  3

KAPSAMLI BECERİLİ

SERTİFİKA PROGRAMI

SEVİYE  4

DENETÇİ / NEZARETÇİ

SERTİFİKA PROGRAMI

SEVİYE  5

TEKNİSYEN

UZMANLIK

SEVİYE  6

MÜHENDİS- TEKNOLOG-BİLİM ADAMI

YÜKSEK (ÜNİVERSİTE)

SEVİYE  7

DİĞER İDARİ KADROLOR

LİSANS ÜSTÜ

SEVİYE  8

YÖNETİCİ

LİSANS ÜSTÜ

 

www.megep.gov.tr