9 Kasım 2007 Cuma

İnsansız uçağa Vestel imzası

 İnsansız uçağa Vestel imzası

 

 

ZORLU Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, grup şirketlerinden Vestel'in ürettiği insansız uçak projesinin sınırların korunması için birebir olduğunu söyledi.

Ahmet Nazif Zorlu, insansız uçağın 200 kilometrelik alanı taradığını belirterek 'Sınırlarımızı kontrol için elektronik sistemimiz var. 200 kilometreyi tarayan uçaklar yaptık. Elbette Türk Silahlı Kuvvetleri bunun gereğini yerine getirir. Ama biz hazırız' dedi.

Bu teklifin kár amacı düşünülerek yapılmadığını söyleyen Zorlu 'Her şeyden önce ülke güvenliği gelir. Bu nedenle sınırların güvenliği için üzerimize düşen görev neyse onu yapmaya hazırız' dedi. Irak'a beyaz eşya televizyon olarak 40-50 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını söyleyen Zorlu 'Gerekirse keseriz. Bunun hiç önemi yok' dedi. Terör örgütü PKK'ya Avrupalı şirketlerin bile yardım ettiğini söyleyen Zorlu 'Onlar bize dost görünüyorlar ama PKK'ya yardım ediyorlar. Türkiye mücadelesinde haklıdır. Biz de her şeyimizle bu mücadelenin yanındayız' diye konuştu.

ATILAN ADIMLAR YERİNDE

TÜRKİYE'NİN Irak konusunda attığı adımların yerinde olduğunu belirten Zorlu 'Türkiye güçlü ve saygın bir devlettir ve bunun üstesinden gelir. Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca kendi topraklarını korumaktan başka düşüncesi yok. Bunu herkesin bilmesi lazım' diye konuştu. Zorlu, Karayolları arazisi ile ilgili olarak ise projenin yolunda gittiğini arazideki bazı binaların da yıkıldığını söyledi. Ahmet Nazif Zorlu yakında proje ile ilgili geniş bir toplantının yapılacağını söyledi.

Saatte 100 km'yi denetleyebiliyor

ULUSLARARASI dev şirketlerin 5 ile 6 yılda geliştirebileceği teknolojiyi iki yılda yapan Vestel dünyanın ilk tam otomatik kullanılan insansız uçak projesini hayata geçirdi. İnsansız uçaklar bu yılın ikinci yarısından sonra kullanılmaya başlandı.

Tiplerine göre Efe, Ege ve Arı adı verilen insansız uçaklar orman yangınlarının tespitinden kıyı güvenliğine, meteorolojik ölçümlerden kaçak yapılaşmaya kadar pek çok amaç için kullanılabiliyor. Uydu sistemlerine göre çok daha pratik ve anında canlı görüntü aktarabiliyor.

Vestel'in insansız uçak projesinde uçuş otomatik pilota bağlı olarak yürütülüyor. Bilgisayar oyunlarında olduğu gibi elle kumanda edilerek de hedefe uçuş yapıyor. Herhangi piste ihtiyacı olmadan gövde üstüne iniş yapabiliyor. Daha önceden harita yüklenebiliyor. 10 km uzaklığa anında görüntü aktarılıyor. 1.5-2 saat havada kalabiliyor. Hareketli kamerası her noktadan detaylı görüntü alabiliyor.

Kaynak: Star

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder