14 Şubat 2009 Cumartesi

Bozuk yol elektrik üretecek



Kötü bir yola giren aracın süspansiyonlarının daha çok hareket etmesini avantaja çevirmek için yola çıkan MIT bilim adamları, bu hareketlilikten enerji üretmeyi başardı. Yeni sistemle elektrikli araçlar, hareket halindeyken elektrik enerjisi üretecek.

Bir aracın ihtiyaç duyduğu yakıt enerjisinin yüzde 10'unu üretebilen yeni süspansiyonlar, ilk olarak ABD ordusunun Irak ve Afganistan'da sıklıkla kullandığı arazi aracı Hummer'larda test edildi. Günümüzde bazı hybrid otomobiller, fren enerjisinden elektrik üretebiliyor ancak yeni süspansiyonlar daha şimdiden daha fazlasını üretilebilecek konuma geldi.

Bilim adamları, sürüş sırasında oldukça fazla hareket eden süspansiyonların özellikle ağır tonajlı araçlarda kayda değer oranda enerji üretebildiğini ortaya koydu.

Bilim adamlarının çalışmasında, darbeyi emen süspansiyon, içine yerleştirilen sistemdeki hidroliği seri olarak bir jeneratöre göndererek elektrik üretti. Elde edilen düzensiz elektrik, AEC (Aktif Elektronik Sistem) sayesinde araçtaki pilleri şarj etti. Denemelerde kullanılan ve 6 süspansiyon takılı bir kamyonun her bir süspansiyonu, her hareketinde 1 kW elektrik üretti.

Elektrik süspansiyonları arızalandığı zaman ise süspansiyonlar normal bir şekilde görev yapmaya devam edebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder