20 Şubat 2009 Cuma

Unigraphics NX

CAD (3 Boyutlu Tasarım)
Siemens firmasının ürünü olan Unigraphics NX, bilgisayar destekli tasarım, imalat ve mühendislik alanında dünyada en önde gelen yazılımdır. Bir ürünün elle yapılmış eskiz çiziminden başlayarak, bilgisayar ekranında 3 boyutlu olarak modellenmesine, otomatik olarak teknik resminin çıkarılmasına, üzerinde mühendislik analizleri yapılmasına, kalıbının tasarımına ve CNC tezgahlarda bu kalıbın imalatına kadar bulunan bütün süreçleri destekler. Bu üretim aşamalarının her birinin tamamlanabilmesi için gerekli en ileri düzeydeki araçları kullanıcıya en kolay ve pratik şekilde sunar. Yapılan bütün bu çalışmalar birbirilerine parametrik olarak bağlıdır ve sadece tek bir dosyaya kaydedilir.

 

Unigraphics NX tüm dünyada havacılık, otomotiv, savunma, makina, metal, plastik, beyaz eşya ve kalıp sanayilerinde lider ürün konumundadır ve yıllık 50 milyon $'lık fazla araştırma-geliştirme bütçesiyle bu konumunu korumakta iddialı bir üründür. Parça ve kalıp tasarımındaki üstünlüğünü, 2001 senesinden bu yana dünya CAM pazarında %14.3'lik pazar payı ile liderliği ele geçirerek perçinlemiştir. CAD tarafında 45, CAM tarafında ise 30 yıllık tecrübeye sahip olan UGS firmasının dünyada 42.000 firmada 3 milyonun üzerinde lisanslı kullanıcısı, Türkiye'de ise 600'e yakın firmada toplam 2000 lisanslı kullanıcısı bulunmaktadır. UGS, 2004 senesinde, kendi sektöründe 1 milyar $'lık ciro sınırını geçen ilk firma ünvanını almıştır.

 

NX6 ile ilgili yeniliklere ulaşmak için aşağıdaki resme tıklayın.

 


 

 

Melez(Hybrid) Modelleme Tekniği   

Unigraphics NX, melez modellemeyi 1993 senesinde dünyaya ilk tanıtan yazılım olarak mevcut bütün modelleme disiplinlerini desteklemektedir. Bunlar katı, yüzey, tel kafes, eskiz(2 boyutlu parametrik çizim) modelleme teknikleridir. Tek arayüz içerisinde bu tekniklerin tamamı aynı anda kullanılabilir. Unigraphics NX ile tasarım yapan kişi katı, yüzey, v.s. ayrımı gözetmez. Tüm disiplinler ve fonksiyonlar tasarımcının elinin altındadır. Tasarımcı çalışma esnasında hangi fonksiyona ihtiyacı varsa sınırsızca istediğini kullanır. Unigraphics NX genelinde herşey parametriktir.

Örnek: Bir eğriden bir yüzey ve bu yüzeyden katı oluşturduktan sonra en baştaki eğrinin değişimi sırasıyla yüzeye ve katıya anında dinamik olarak yansıyacaktır.

İçerisinde son derece güçlü ve pratik sketch(eskiz) çizim tekniklerini barındırmasına karşın, piyasadaki bir çok yazılımın aksine "sadece sketch tabanlı" değildir. Bir başka deyişle, 3 boyutlu geometrileri oluşturmak için sketch kullanımı zorunlu değildir. Sketchler sadece gerektiği zaman kullanılır. Diğer yazılımlarda daima sketch üzerinden 3 boyutlu katılar oluşturmak gerekirken Unigraphics NX hazır katı modelleme komutlarına sahiptir. Tamamen parametrik olan bu komutlar sayesinde 2 boyutlu çizimle vakit kaybetmeden doğrudan 3 boyutlu geometri oluşturulabilir ve bu şekillerin ölçü ve lokasyonları ekran üzerinde basit bir klikleme ile değiştirilebilir.

Örnek: Otomatik feder komutu ile sadece federin oluşturulacağı bölge gösterilerek ve federin yükseklik, radyüs ve duvar açısı değerleri girilerek feder anında katıya veya yüzeye eklenebilir. Federin kesitini oluşturan eğrileri çizmekle vakit kaybedilmez. Herhangi bir değişiklik yapmak için ekranda federin üzerine kliklemek yeterlidir.
 

Melez modelleme özelliği sayesinde katıdan yüzeye veya yüzeyden katıya yapılacak geçişler tek bir komut ile parametrik olarak gerçekleştirilebilir. Unigraphics NX, modellemenin ileriki aşamalarında ihtiyaç duyulabileceğini göz önünde bulundurarak, katı-yüzey geçişleri esnasında hiç bir zaman orijinal katıyı veya yüzeyi ortadan kaldırmaz. Bu sayede özellikle otomotiv, plastik ve kalıp sektörlerinde çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır.  
 

Doğrudan(Direct) Modelleme Tekniği   


Önceden yapılmış bir modele kolay ve hızlıca yeni parametreler eklemek için kullanılan fonksiyonlar grubudur. Unigraphics NX'in standart CAD paketi içerisinde bulunur. Unigraphics NX içinde tasarlanmış 3 boyutlu geometriye veya başka bir programdan gelmiş 3 boyutlu geometriye kolayca uygulanabilir. Böylece diğer programlardan data transferi yapılarak gelmiş, dolayısıyla parametresi olmayan modeller üzerinde kolaylıkla modifikasyon yapılabilmesini sağlar.

Örnek: Tamamlanmış bir modele hızla kalıp çıkış açısı vermek, başka CAD sistemlerinden gelen 3 boyutlu data üzerindeki radyüsleri algılayıp değiştirmek, model üzerindeki deliğin çapını değiştirebilmek veya bir çıkıntının yerini değiştirmek, katı üzerinde data transferinden dolayı oluşmuş bozuklukları düzeltmek.
 

Montaj(Assembly) Modülü   


Unigraphics NX ile, tek dosya içerisinde birbirinden bağımsız modeller oluşturabileceğiniz gibi gerçek bir montaj ortamında ayrı parçaları da birbirilerine monte edebilirsiniz. Montaj çalışmasına söz konusu olacak tasarımın parça sayısı 10.000'ler 100.000'ler ile ifade edildiğinde burada Unigraphics NX'in gücü ortaya çıkacaktır. Orta seviye bir bilgisayarda bile moontaj dosyalarını açarken görünen ulaştığı hız çok yüksektir.

Montaj modülünün bazı özellikleri;
• Düzlemsel veya silindirik olmayan, bir başka deyişle serbest şekilli(free-form) yüzeyler de birbirilerine monte edilip çalıştırılabilir.
• Simetrik montajlarda, montajın sadece bir tarafı hazırlandıktan sonra simetriği otomatik olarak yaratılabilir.
• Dinamik hareket verilerek montaj mekanizmaları çalıştırılabilir.
• Çarpma kontrolü yapılarak çarpma anında mekanizmanın hareketinin otomatik durması sağlanabilir.
• Parçalar arasında boşluk veya iç içe geçme analizleri yapılabilir.
• Representation; çok sayıda elemandan oluşan montajları hızlı açabilmek ve üzerlerinde hızlı çalışabilmek için montaj elemanları facet kütleler halinde göstertilebilir.
• Zone(bölge) oluşturma, büyük montajları bölgesel olarak inceleme ve üzerlerinde çalışma yapmak mümkündür.
• Deforme olabilen montaj elemanları(deform part) tanımlayabilme ve bu parçaların montaj esnasında gereken şekli otomatik olarak alması sağlanabilir. Örnek; kablo, kayış, yay elemanları.
• Değişken pozisyonlama, benzer elemanlar aynı montaj içerisinde farklı pozisyonlarda kullanılabilir. Örnek, bir piston mekanizmasını aynı montajda açık ve kapalı konumlarıyla kullanmak.
• Montaj ağırlığı hesaplanabilir.
• Patlatılmış(3 boyutlu veya teknik resim) görüntü hazırlanabilir.
• Filtre oluşturmak vasıtasıyla montaj parçalarının farklı ayarlarla açılması sağlanabilir. Örnek; parçanın istenmeyen eğri, düzlemi yüzey gibi elemanlarının montaj ortamında görünmemesi.
• Otomatik olarak parça listesi(BOM) hazırlanabilir.
• Raporlama yapılabilir.




 

Teknik Resim Modülü   

3 boyutlu modelden otomatik teknik resim oluşturur. Firma standartlarına göre hazırlanmış teknik resim şablonları ile 3 boyutlu model üzerinden anında teknik resim çıkartılabilir. Model ile teknik resim arasında parametrik bağlantı vardır. Model değiştiğinde teknik resim de otomatik olarak değişir.


Teknik resim modülünün bazı özellikleri;
• Otomatik olarak teknik resim hazırlamak mümkündür.
• Pespektif görünüşler çıkartılabilir.
• İstenilen balon şekli içerisine detay görünüşü çıkartılabilir.
• Standart veya perspektif görünüşler üzerinden parça veya montaj kesitleri çıkartılabilir.
• Manuel veya otomatik ölçülendirme yapılabilir.
• Parçanın gerçek görüntüsünün teknik resim sayfasına eklenebilmesi mümkündür.
• Standart veya kullanıcı tanımlı semboller, kaynak sembolleri oluşturulabilir.
• Tek dosya içinde ürün ile ilgili birden fazla teknik resim hazırlanabilir.
• Montaj çalışmalarından otomatik olarak parça listesi çıkartılabilir, parçaların kağıt üzerindeki balonlaması da otomatiktir.
• Kağıda eklenen ölçüler, semboller, yazılar vb. gibi objelerin üzerlerine kliklemek suretiyle çok kısa sürede değişiklikler ve eklemeler yapılabilir.
 

 

 

Sac Metal Tasarımı Modülü   

Unigraphics NX Sheet Metal modülü, sac parçalarının çok daha kolay ve hızlı modellenebilmesini sağlar. Sac tasarımına yönelik özel olarak geliştirilmiş tamamen parametrik komutları ile kullanıcıya her türlü imkanı sunar. Gerek standart sac parçalar gerekse karmaşık ve serbest formlu sac parçaların tasarımları ile beraber, kalıp tasarımına yönelik olarak bu parçaların açınım hesapları da yapılabilir. Açılımları gerçekleştirirken malzeme özelliklerini göz önünde bulundurur.

Sac metal modülünün bazı özellikleri;
• Sadece ölçü değerleri verilerek otomatik basit veya formlu flanşlar oluşturulabilir.
• Flanşların kenarlarına açı, eksen etrafında dönme, kapama gibi geometriler eklenebilir.
• Flanşlar istenirse sacın içinden başlatılıp, kenarlarına yuvarlak veya kare kesitli boşluklar otomatik olarak verilebilir.
• Sac geometrisinin üzerine kabartma, zımba, delik, kanal, kesme eklenebilir, aynı zamanda bu şekiller sacın büküm bölgelerine denk gelse de sac acinimi yapılabilir.
• Bridge(köprü) fonksiyonu ile iki ayrı sac parça arasında teğet, köşeli ya da z kesitli bağlantılar yapılabilir.
• Sheet Metal Bracket fonksiyonu ile; bağlantı elemanı görevi alacak sac tasarımları kolayca yapılabilir.
• Flat Pattern ile başka programlardan gelen CAD datalarının da 2 boyutlu açınımları alınabilir.
• Sac parçalar üzerinde değişik şekillerde otomatik köşe kapatmaları yapılabilir.
• Standart bükümler dışında istenilen herhangi bir şekle sahip eğriler etrafında da büküm verilebilir.
 

 

CAM (Bilgisayar Destekli İmalat)

 

 

Unigraphics NX, imalata yönelik komple çözüm paketleri içerisinde CAM konusuna en çok yatırım yapan ve de CAM alanında 30 yıllık tecrübesi ile teknoloji lideri olmuş bir üründür. 2004 yılı itibariyle 109 milyon $'lık cirosuyla Dünya CAM yazılımı pazarında liderliğini sürdürmüş ve 2001'den bu yana pazar payını artırmaya devam etmiştir. Günümüzün en büyük gereksinimlerinden olan Yüksek Hızda İşleme'ye çok uygun takım yolları türetebilmektedir ve teknolojisini devamlı yenilemektedir. Unigraphics NX CAM ve Yüksek Hızda İşleme ile ilgili makale için tıklayın.

Unigraphics NX CAM yazılımının genel özellikleri :

• 3 boyutlu CAD datası ve CAM tamamen birbirine bağlantılı olarak çalışır. Modeldeki değişiklikleri CAM operasyonları otomatik olarak algılar ve değişikliğe uyum sağlar. Modelde değişiklik yaptıktan sonra her seferinde data transferi ve CAM operasyonlarının yeni baştan yapılmasına gerek yoktur.
• Katı model, yüzey model, 2 veya 3 boyutlu eğriler, nokta, vb. objeleri ayırt etmeksizin CAM yapılmasına olanak sağlar. Her durumda tutucu, fikstür veya farklı geometrilerin dalma kontrollerini yapmak mümkündür.
• Kullanıcı, kendine özel operasyonlar hazırlayabilir ve bunları şablon haline getirip CAM'de kendi standartlarını oluşturabilir. En çok kullanılan menüler kişiselleştirilebilir, kullanıcı kendi CAM fonksiyonlarının default ön değerlerini sabitleyebilir ve istediği zaman değiştirebilir.
• CAM Wizard sayesinde, CAM operasyonları için harcanan zamanı kısaltır. Kullanıcı soru-cevap şeklinde şablonunu hazırladıktan sonra sadece parçayı, takımları ve metotlarını belirledikten sonra bütün operasyonları hazır olacaktır.
• Sahip olduğu kabiliyetler nedeniyle imalata yönelik her türlü ihtiyacı karşılayabilecek bir CAM paketidir. Aynı paket içerisinde, delik delme operasyonları, 2-2,5-3-4-5 eksen freze, tel erezyon ve torna modülleri mevcuttur.
• Katıdan kesim simülasyonu dışında kendine özgü takımyolu simulasyonu ve takımyolu üzerinden dalma kontrolü özellikleri mevcuttur. Tool list özelliği ile takımın hareket edecegi koordinatları post çıkarmadan önce görüp, post çıktısı ile karşılaştırma olanağı sunar.
• Çoğunlukla 4/5 eksen tezgahlarda ihtiyaç olan tezgah simülasyonunu ek bir yazılıma ihtiyaç duymadan Integrated Simulation & Verification modülüyle çözme olanağı sunar.
• Machining Data Library – Kesme Metodu Veritabanı sayesinde kullanıcının teorik ve pratik, tecrübeye dayalı elde etmiş olduğu bilgilerini girebileceği, programın belirli iş parçası, takım malzemesi ya da seçilen metoda göre hız, iş milinin devri, kesme derinliği, yan adım gibi bilgiler almasına olanak tanır. 
• Feature Based Machining teknolojisi sayesinde farklı CAD programlarından gelen verilerdeki cepleri, delikleri, kanalları otomatik olarak tanıyarak çok kısa sürede takım yolu elde edilmesini sağlar.
• Günümüzün en önemli talaşlı imalat tekniklerinden olan Yüksek Hızda İşleme'ye uygun kaba ve hassas işlemeler için çok çeşitli takım yolu seçenekleri sunar.
 

 

NX6 CAM ile ilgili video için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

Moldwizard (Plastik Enjeksiyon Kalıp Modülü)

Plastik kalıpçılığına yönelik olan Moldwizard, Unigraphics NX'in standart özelliklerine ek olarak geliştirilmiş ve kalıp tasarım sürecini inanılmaz boyutlarda hızlandıran bir üründür. Türkiye'de piyasaya çıktığı ilk günden bu yana çok büyük ilgi gören Moldwizard şu anda 100'e yakın plastik kalıpçısında kullanılmaktadır. 

Müşterilerimizden bize gelen olumlu tepkiler, Moldwizard'ın kalıp tasarımı için harcanan zamanları %90 hatta bazen daha da büyük oranda azalttığı yönünde. Programın sırrı ise bilindik yöntemlerle çok zaman alan dişi-erkek çekirdek ayrımları, çok gözlü kalıp tasarımları, kalıp elemanlarının tek tek oluşturulması gibi işlemleri kendi içerisinde çok büyük oranda otomatik olarak yapmasından kaynaklanıyor. Kalıptan çıkma açısı analizi, duvar kalınlığı analizi, otomatik çekme payı verme, otomatik dişi erkek ayrımı, bütün standart veya standart dışı kalıp setleri, hazır standart maça mekanizmaları, iticiler, yolluklar, soğutma kanalları, bakır elektrod, lokmalar ve standart parçaların otomatik yerleştirilmesi programın diğer özellikleri. Tasarımın büyük kısmını program kendisi halletiği için kullanıcıya sadece bu işleyişi yönlendirmek ve gerekli sayısal değerleri girmek kalıyor.

Program işlemleri otomatik olarak hallederken aynı zamanda kullanıcıya da tasarımın herhangi bir aşamasında müdahele şansı vererek kullanıcının kendi kafasındaki tasarımı ekrana aynen yansıtabilmesine olanak tanıyor. Çalışmanın başında elinde sadece kalıplanacak parçanın 3 boyutlu modeli olan kullanıcı, çalışma bittiğinde kalıp elemanlarının her birini 3 boyutlu katı model olarak otomatikman elde etmiş oluyor ve isterse bunlar üzerinden teknik resimlerini de anında çıkartabiliyor. Yapılan bütün bu işlemlerin parametrik yani "sonradan değiştirilebilir" olması da ayrı bir avantaj sağlıyor.

 

Progressive Die Wizard (Progresif Sac Kalıp Modülü)

Progressive Die Wizard da aynı Moldwizard gibi otomatikleştirilmiş araçlar içeren, genelde aynı mantık üzerinde çalışan fakat branş olarak transfer sac kalıpçılığına yönelik bir ürünümüz.

Bu ürün de transfer sac kalıbı dizaynı için gerekli bütün fonksiyonları içeriyor. Kalıpla ilgili kapanma yüksekliği, zımba sıklığı gibi ayarlar, eğme, delme, kesme ve bükme gibi işlemlerin sırası, bu işlemlerin kaçar istasyonda yapılacağı, sac parçanın elde edilebileceği minumum boyuttaki sac, bitmiş kalıbın simülasyonu, gerekli basma kuvvetlerinin hesaplanması, dişi ve erkeklerin otomatik oluşturulması, standart parça ve kalıp setlerinin yerleştirilmesi, otomatik parça listesi çıkartılması bu özelliklerden bazılarıdır. Ürünün sac metal dizaynı için çok önemli olan farklı bir özelliği ise Unigraphics NX dışında herhangi bir programda modellenmiş katı veya yüzey datalarını da sac metal parçası olarak algılayıp bunun üzerinden kalıp tasarımını yapabilmesi. Moldwizard'a göre daha geç piyasaya çıkan bu ürün de önümüzdeki yıllarda aynen Moldwizard gibi kendi pazarında lider olacak bir üründür.

Shape Studio (Endüstriyel Ürün Tasarımı)

Unigraphics NX'in Endüstriyel Ürün Tasarımı Paketi'dir. Kavram olarak endüstriyel tasarım, tasarımcıların elle çizmiş oldukları eskiz görünüşlerin tarayıcılardan .tiff formatı ile alınıp, ürünün 3 boyutlu olarak bilgisayarda modellenmesi anlamına gelir.

Unigraphics bu aşamada .tiff uzantılı resmi çizim ekranına raster şeklinde aldıktan sonra kullanıcının üzerinden yardımcı eğriler çizip bunlardan yüzeyler oluşturarak modelleme yapmasına olanak tanır. Modelin tasarımı bittikten sonra da ek bir aşama olarak ürünün üzerine malzeme, resim ya da doku kapladıktan sonra, bulunduğu ortamı da şekillendirerek bu ortamın foto-gerçekçi görüntüsünü alıp ürün kataloğu oluşturulmasını kolaylaştırır. Örnek modeller için tıklayın.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder