28 Ocak 2008 Pazartesi

Cep'te top modeller


Cep'te top modeller

Türkiye'de geçen yıl 12 milyon cep telefonu satıldı. Bu yıl bu sayının 18 milyona ulaşması bekleniyor. Gazeteport, cep telefonunu yenilemek isteyenler için 500 YTL'nin altındaki en kaliteli telefonları araştırdı. İşte cepteki top modeller̷

28 Ocak 2008 10:34
 
Cep'te top modeller

Cep telefonu pazarı hem dünyada, hem Türkiye'de hızla büyüyor. Türkiye'de de 2007'de pazar yüzde 44 oranında büyüdü. Telekomünikasyon Kurumu verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 57 milyon SIM kart kullanılıyor ve 45 milyon civarında cep telefonu abonesinin olduğu tahmin ediliyor. Tüm dünyada ise bu sayı 1 milyara yaklaşmış durumda.

1.5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR OLUŞTU

GfK Türkiye'nin araştırmasına göre Türkiye cep telefonu pazarı 2007'nin ilk 10 aylık döneminde 1 milyar 520 milyon euroluk ciroya ulaştı. 2007 sonunda toplam satışların 12 milyona ulaştığı hesaplanıyor.

Türk tüketicisi cep telefonu için ortalama 161,35 dolar, yani 190 YTL harcıyor.

Yine aynı araştırmaya göre 2005 ve 2007 yılları arasında telefon satın alma tercihlerinde fiyatın ve tasarımın dışında 5 farklı özelliğin daha öne çıktığı belirlendi.

TÜRK TÜKETİCİ KAMERAYA BAKIYOR

Fiyat ve tasarımın yanı sıra tüketicinin en çok dikkat ettiği özelliklerin başında kamera geliyor. Tüketicinin tercihlerinde artık alacağı telefonun kamera özellikleri de belirleyici oluyor.

2007 yılında kameralı cep telefonlarının toplama oranının yüzde 60'a ulaşması da bunun en somut göstergesi.

CEP TELEFONU STATÜ SEMBOLÜ

Tüketicinin tercihini belirleyen diğer etkenler ise sırasıyla hafıza kartı kapasitesi, radyo, internet, ve Bluetooth özellikleri oldu.

Türk tüketicisi bu beş ayrı kriterin yanı sıra cep telefonu alırken başka saiklerle de hareket edebiliyor. Uruninceleme.com'un editörü ve sahibi Özgür Çetin'e göre cep telefonu seçiminde tasarım ve telefonun ifade ettiği anlam ürün özelliklerinin önüne geçebiliyor. Çetin, cep telefonlarının Türkiye'de statü sembolü haine gelmesi nedeniyle de pazarın bu kadar hızlı büyüdüğünü belirtiyor.

YENİLEME FRENKANSI AVRUPA'DAN KISA

Özgür Çetin'e göre, cep telefonunu normal bir elektronik eşya gibi kabul etmek yanlış olur. Çetin bu görüşünü telefonların moda unsuru olarak da kullanılması ve kullanım ömürleri dolmadan yenilenmesiyle destekliyor. Araştırmalar da Çetin'i doğrular nitelikte: Avrupa'da tüketici 24 ayda bir cep telefonunu yenilerken Türkiye'de bu süre 20 aya kadar düşmüş durumda.

SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Peki binlerce farklı modelin arasında bu kadar farklı kritere göre kaliteli ve ucuz bir telefon satın almak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Burada da önce Çetin'in sözlerine kulak veriyoruz. Özgür Çetin, tüketicinin ilk etapta ne istediğini iyi bilmesi gerektiğini belirtiyor. Yani cep telefonu satın almadan önce tüketici alacağı ürünü öncelikle hangi amaçlarla ne sıklıkta kullanacağını belirlemeli, hangi özelliklerini en fazla kullanacağına karar vermeli.

GARANTİ VE SERVİS ÖNEMLİ

İkinci olarak dikkat edilmesi gereken nokta; yaygın servis ağı ve bundan da önemlisi garanti koşulları. Çetin bunun için bilinen markaların tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Bu aşamadan sonra tercihlerine uyan, garantisi ve servis imkanı bulunan markaların benzer modellerini muhtelif internet siteleri üzerinden fiyat ve ödeme koşullarına göre karşılaştırmak kalıyor.

Biz de Özgür Çetin ile birlikte belli tercihleri öne çıkararak 500 YTL'nin altında satın alınabilecek en kaliteli cep telefonlarını belirledik. İşte seçenekler:

500 MİLYON YTL'NİN ALTINDAKİ TOP MODELLER

• Nokia Express 5300 tercihini müzik dinlemekten yana kullananlar için Özgür Çetin'in seçimi.

• Nokia 6300 hem fiyat hem tasarım hem de diğer özellikleri açısından son dönemde en çok tercih edilen model.

• SonyEricsson W810i yeni modeller arasında yer almasa da kamerası ve uçuş modu özelliği açısından hala en çok tercih edilen modellerin başında yer alıyor.

• SonyEricsson M600i symbian işletim sistemi ile fark yaratan modellerden.

• Samsung E830 albenisi olan tercihli yüksek telefonlar arasında.

• Samsung'un bir başka modeli U600 özellikle multimedia ve kamera özellikleri nedeniyle tercih ediliyor.

• 500 YTL'nin altında olup cep bilgisayarı özelliğine cevap veren modeller arasında ise Özgür çetin "en iyisi BenqT50" diyor.

gazeteport

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder