30 Ocak 2008 Çarşamba

Renault, Bursa'da dizel motor üretiyor


Renault, Bursa'da dizel motor üretiyor

Oyak Renault, Bursa'daki fabrikasında dizel motor üretimine başlayacak. Dizel motor üretimi için her türlü hazırlık tamamlandı., Montajlama işlemi sürerken Haziran-Temmuz 2008'de ilk dizel motor üretim hattından çıkacak.

30 Ocak 2008 11:38
 
Renault, Bursa'da dizel motor üretiyor
Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş.'nin Fransız Genel Müdürü Alain Gabillet, dizel motor üretimi için her türlü hazırlığın yapıldığını, üretim hatlarında montajın sürdüğünü ve Haziran-Temmuz 2008'de ilk dizel motorun üretim hattından çıkacağını söyledi. Genel Müdür Gabillet, Oyak Renault'nun Türkiye'de üretimini yaptığı 4 marka ile hedeflerinin saatte 60 araç üretimi gerçekleştirmek ve yılda 360 bin adetlik üretim düzeyine ulaşmak olduğunu açıkladı.

Bursa'da Oyak Renault üretim tesislerinde Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyelerinin katılımıyla bir fabrika turu düzenlendi. Türk otomotiv sektörünün yanı sıra Oyak Renault'nun üretim, satış, ihracat ve yeni hedefleri konusunda bir sunum yapan Genel Müdür Alain Gabillet, Türkiye'de her bin kişiden 82'sine bir araç düştüğünü, bu sayının Almanya'da 559, Yunanistan'da 393, Polonya'da 320 olduğunu hatırlattı ve "Türkiye'de otomotiv pazarında gidilecek hala büyük bir yol var. Gelecek 5 yılda toplam 5 milyon araç üretimini yapabilirsek Türkiye de kişi başına araç sahipliği açısından bu ülkelerle aynı seviyeye çıkabilir" dedi.

"TÜRKİYE'DE VERGİLER ÇOK YÜKSEK VE DÜNYADA 16.SIRADA"

Yerli piyasanın mutlaka gelişmesi gerektiğini, ancak yüksek vergiler nedeniyle yurtiçi piyasanın istenen hızda büyümediğini ve Türkiye'nin dünya otomobil üretiminde hala 16. sırada olduğuna dikkat çeken Gabillet, "Dünya otomotiv endüstrisinde eskiden akla gelmeyen değişmeler oluyor. ABD artık birinciliği kaybetmiş durumda. Japonya ilk sıraya, Çin'in üçüncü sıraya yerleşti. İtalya ve İngiltere de güç kaybetti. Türkiye bu fırsatları iyi değerlendirmeli" yorumunu yaptı.

RENAULT BİNEK OTODA YÜZDE 42 PAZAR PAYI İLE LİDER

Renault'nun binek otomobil pazarında yıllardır liderliğini koruduğunu savunan Gabillet " Şimdi pazara çok fazla marka girdi. Batı ülkelerinin yanı sıra doğudan,Japonya'dan, Güney Kore'den de rakipler geldi. Rakiplerimizin sayısı arttı. Liderliği korumakla birlikte doğal olarak pazar payımız azalarak yüzde 16.7 düzeyine indi" dedi. Otomobil pazarı ile ilgili 2007 verilerini değerlendiren Gabillet, Renault'nun binek araba üretiminde yüzde 42'lik pazar payıyla pazar lideri olduğunu, ikinci sırada yüzde 25 ile Toyota'nın geldiğini, 3. sırada bulunan Tofaş'ın pazar payının da yüzde 16 olduğunu söyledi.

TÜRKİYE 2010'DA 2 MİLYON ARAÇ ÜRETECEK

Gabillet, 1963 yılında 3 bin araçlık üretimle işe başlayan Türk otomotiv sektörünün 2007 yılında 1 milyon 100 araç ürettiğini ve bu sayının 820 binini ihraç ettiğini vurgulayarak "2010 yılında sektörün toplam 2 milyon araç üretir hale geleceğini ve bu rakamın 1.5 milyonun ihraç edeceğini öngörüyoruz. Son 10 yılda gösterdiği performansın bir sonucu olarak otomotiv 2007'de 21.3 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Son iki yıldır da diğer sektörleri geride bırakarak ilk sıraya yerleşti" diye konuştu.

RENAULT-NİSSAN ARTIK DÖRDÜNCÜ GÜÇ

Renault'nun Japon Nissan ile birleşmesiyle artık dünya otomotiv sektöründe dördüncü büyük ittifak haline geldiğini, 2006 verileriyle toplam üretimin 2 milyon 346 bin araç olduğunu vurgulayan Genel Müdür Gabillet "Oyak Renault birçok konuda Renault içinde çok ayrıcalıklı bir yerde bulunuyor. Bir yandan teknolojiyi yenilerken, yeni yatırımlar yapıyoruz, diğer yandan maliyetlerimizi düşürerek verimliliğimi artırıyoruz. Hedefimiz yılda 1 milyon araç üretmek" dedi. 2007 gerçekleşmeleri hakkında da bilgi veren Gabillet, toplam 263 bin 656 otomobilin ve 104 bin motorun üretildiği geçen yıl 3.4 milyar dolarlık satış cirosuna ulaştıklarını, bunun 2.5 milyar dolarının ihracattan kaynaklandığını belirterek, 210 milyon dolarlık da yatırım yaptıklarını söyledi.

TOPLAM YATIRIM 1.3 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Oyak Renault fabrikalarında halen 6 bin 200 kişinin çalıştığını, 2006 yılında bin 500, geçen yılda bin 20 yeni personel alımı yaptıklarını belirten Genel Müdür "Biz bir yandan teknolojiye yatırım yaparken, aynı zamanda istihdam yaratıcı da olmaya çalışıyoruz, 2008'de 700 yeni kişi daha istihdam edeceğiz" dedi. En büyük 500 sanayi kuruluşu içinde Oyak Renault'nun Türkiye'nin en büyük 7'inci şirketi, otomotivin 3'üncü ve Bursa'nın birinci şirketi olduğunu kaydeden Gabillet, geçen 10 yılda 11 milyar dolar ihracat yaptıklarını, toplam yatırım tutarının da 1.3 milyar dolara ulaştığını söyledi.

ROBOTLAR SAKAL TRAŞI YAPABİLECEK HASSASLIKTA

Bursa tesislerinde en modern teknolojiyle üretim yaptıklarını, kullanılan robotların sakal traşı yapabilecek hassaslıkta çalıştığını ifade eden Genel Müdür Gabillet, mevcut durumda tesislerde 1 saatte 53 otomobil ve 50 motor üretimi gerçekleştirdiklerini, üretimin yüzde 22'sinin yurtiçi satış, yüzde 78'inin de ihracata gittiğini belirterek, "Üretim planlamasında özel bir hedefimiz yok, illa yurtiçine üreteceğiz ya da ihraç edeceğiz diye. Piyasada oluşan hareketleri dengelemeye çalışıyoruz. Mevcut iç piyasa talebine ve koşullarına göre son iki yıldır ağırlığı ihracata vermiş durumdayız. 5 kıtaya 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz" dedi.

ÜRETİMDE YERLİ PAYINI YÜZDE 80'E ÇIKARMAK HEDEF

Toplantıda EGD üyelerinin soruları yanıtlayan Genel Müdür Gabillet, üretimde kullanılan mekanik parçalara göre değişmekle beraber, yerlilik oranının yüzde 65 civarında olduğunu, yüzde 35'lik bölümün de ithal parçalardan ve aksamdan oluştuğunu belirterek "Hedefimiz yerli parçaların payını yüzde 80'e çıkarmak. Bu hedefi gerçekleştirmek için mekanik aksam ve motorları mümkün olduğunca burada geliştirmeye çabası içindeyiz" şeklinde konuştu.

"DİZEL MOTORU KENDİ ARAÇLARIMIZDA KULLANACAĞIZ VE İHRAÇ EDECEĞİZ"

Dizel motor yatırımına niçin gittikleri yönündeki bir soruya "Bu yatırım bizim için rantabl olacak. Öncelikle kendi ürettiğimiz araçlar ihtiyaç duyuyoruz ve bu ihtiyacı burada üreterek karşılamak istiyoruz. İkinci konu Doğu Avrupa, Romanya ve Rusya'da dizel motor talebi yükselişte. Bu ülkelerden gelecek talebi de karşılayacağız. Ekonomik verimlilik olarak yılda 450 bin adet olarak hesapladık ve bizim kurulu kapasitemiz de bu rakamı üretecek şekilde. İlk etapta çoğunluğunu kendi ürettiğimiz araçlarda kullanacağız, geri kalan bölümünü de ihraç edeceğiz" yanıtını verdi.

"DİZELİN BENZİNE ÜSTÜNÜLĞÜ BİR SÜRE DEVAM EDER"

"Dizelle benzin arasındaki rekabette kim kazanacak" şeklinde soruya ise Genel Müdür Alain Gabillet "Türkiye'de kısa vadede dizel motor öne çıkacak diyebilirim. Bu tercihte tabiki iki neden önemli. Birincisi yakıt üzerindeki vergiler nedeniyle ortaya çıkan maliyet tercihi. İkincisi de çevresel etkiler. Dizelde CO2 emisyonu benzine göre daha düşük. Dizelin benzine göreceli üstünlüğü belki bir zaman sürecek, yakın bir gelecekte alternatif enerjiler daha öne çıkabilir. Biz de zaten bu konunun üzerinde çalışıyoruz".

"RESESYON HERKESİ FARKLI ETKİLİYOR"

Dünya ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu resesyon riskleri üzerinde değerlendirmelerde bulunan Alain Gabillet " Resesyon konusunda dünyanın farklı bölgelerinde farklı süreçler yaşanıyor. Otomobilde Batı Avrupa'da ve ABD'de pazarlar belirli bir doygunluğa ulaştı. Oralarda yenileme ve değiştirme talebi daha yüksek. Tüketici güvenilirlik, yenilik ve fiyatta rekabetçiliğe bakıyor. BRIDGE diye adlandırılan ülkelerde ise daha çok sıfırdan oluşan otomobil sahibi olma talebi var. Türkiye bu iki dünyanın tam ortasında. Burada vergilerin yüksekliği ve tüketicinin güveni sorunu var. Güven konusunda artık çok iyi bir aşamadayız. İç pazarın gelişmesinde esas hakemliği yapan ise devlet. Vergiler ve diğer altyapı ayarlamalarını yaparak sektörün gelişimini sağlayabilir. Biz de bu tür değişikliğe uygun bir cevap veririz ve otomotiv pazarı resesyon gibi gelişmelerden en az etkilenir.

"ÜST SEGMENTE DAHA ÇOK HİTAP ETMEK"

Renault'nun dünya çapında uygulamaya koyduğu Contrat 2009 projesi hakkında bilgi veren Gabillet, bu projenin Grup Başkanı Carlos tarafından lanse edildiğini ve 3 ana hedefin belirlendiği söyleyerek " Birinci hedef üst segmente daha fazla hitap edebilmek. Burada Laguna'nın kalite ölçüsüyle ilk 3'te yer alması hedef. İkinci hedef grup karlılığını ortalama yüzde 6 düzeyine oturtmak. Üçüncü hedef de gelişme ve büyüme. Bu hedef doğrultusunda pazara 26 yeni model daha sunmayı planlıyoruz. Clio 3'ü de kalite yönüyle en iyi 3'e yerleştirmek istiyoruz. Clio 3 müşteri memnuniyeti kriteriyle en iyi 3'te zaten.

ÇALIŞAN BAŞINA YILLIK EĞİTİM SÜRESİ 79 SAAT

Genel Müdür Gabillet, rekabetçi üstünlük sağlama açısından verimlilik çalışmaları yaptıklarını, enerji tüketimi konusunda yaratıcı uygulamalar geliştirdiklerini ve tasarruflu enerji kullanımında öncü olduklarını belirterek "Biz insan kaynağımızda da rekabetçi olmaya çalışıyoruz. Sadece üretim yeteneği ile ölçülmemeli rekabetçilik. Bizim çalışanlarımız işlerini büyük bir beceri ve sevgiyle yapıyorlar. Türkiye'de kendimizi doğru konumlandırmak durumundayız. Türkiye ücretlerde batıya kıyasla düşük, doğuya kıyasla yüksek durumda. Batıda olan rakiplerimiz yavaş yavaş doğuya kaymaya başladılar. Romanya, İran ve Çin'e doğru kayış var. Bizim en büyük gururumuz insan kaynağımız. Her personel ortalama yılda 5 öneri veriyor. Ve bu önerilerin mutlaka biri tasarruf sağlamakta işe yarıyor. Şimdiye kadar 1.7 milyon Euro eğitim harcaması yaptık. Kişi başına eğitim süresi de yılda 79.3 saat oldu" şeklinde konuştu.

ANKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder