8 Şubat 2008 Cuma

ABD'ye Kocaelili Connect satacağız


ABD'ye Kocaelili Connect satacağız

10 yıl önce Amerikalıların 'alışveriş arabası' yorumunu yaptıkları Transit Connect petrol 100 doları geçince baş tacı oldu. Connect, 2009'da otomotivin anavatanına ihraç edilecek.

08 Şubat 2008 09:25
 
ABD'ye Kocaelili Connect satacağız

Ford Motor Company ve Koç Holding ortaklığı olan Ford Otosan tarafından Kocaeli tesislerinde üretilen Transit Connect'in ABD'ye ihracatında son noktaya gelindi. SABAH gazetesinin bir yıl önce "Türkiye tereciye tere satacak, Ford Otosan ABD'ye oto ihraç edecek" başlığıyla duyurduğu haberin detayları, dün düzenlenen bir toplantıda açıklandı. Sadece Türkiye'de üretilen Transit Connect, 2009 yılından itibaren otomotivin anavatanına ihraç edilmeye başlanıyor. Böylece Ford Otosan, Kuzey Amerika kıtasına Türkiye'den araç ihracatı yapan ilk Türk otomotiv şirketi unvanını alacak. Önceki gün Chicago Otomobil Fuarı'nda ilk kez Amerikalı tüketicilerin beğenisine sunulan Transit Connect'in yıllık ihracatının 20 bin adedi bulacağı tahmin ediliyor.

SÜPERMARKET ARABASI

Ford Otosan'ın ABD'ye ihracat projesinin detaylarını paylaşmak için düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, 10 yıl önce boyutları nedeniyle ABD'de süpermarket aracı yorumu yapılan Transit Connect'in bugün petrol fiyatlarının yükselmesiyle büyük fırsatlar sunduğunu söyledi. Güçlü, Connect'in ABD yolculuğunu şöyle anlattı: "1997 yılında Detroit'te Türk mühendislerin katılımıyla Transit Connect projesi hayata geçmeye başladı. Avrupa pazarı için üretilmesine karar verilen Ford'un hafif ticari modeli Transit Connect, 2002 yılında Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasında üretilmeye başlandı. Üretime kadar geçen zamanda Ford ürün geliştirme yetkililerince Avrupa pazarı için uygun görülen Connect, zaman içinde artan petrol fiyatlarının etkisiyle ABD'de artık tercih edilebilir konuma geldi. 10 yıl önce benzinin galonu 1 dolarken Transit Connect'e 'alışveriş arabası' denilip küçük olduğu yorumu yapılıyordu. Şimdi yüzde 40 yakıt tasarrufu sağlayan Connect, ABD için büyük fırsatlar sunuyor."

Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt ise ABD'ye Türkiye'den ilk kez otomobil ihraç edecek otomotiv şirketi olarak, tüm Ford Otosan çalışanları adına büyük gurur duyduğunu söyledi.

Flewitt, "Pickup'ların ticari araç olarak kullanıldığı ABD'de Connect'ler emisyonları, kompakt oluşları ve az yakmaları sebebiyle niş olacak" dedi. ABD'deki talebe göre Avrupa'da da Ford'a ait fabrikalardan birinde daha Connect üretimi hedeflediklerini söyleyen Flewitt, çalışmaların Ford Otosan ile birlikte yürütüldüğünü açıkladı.

KAPASİTE 320 BİNE ÇIKACAK

Avrupa'daki ticari araç pazarının 2003 yılından beri düzenli olarak büyüdüğüne, pazarın Avrupa'da 2007 yılında 2.5 milyona, Türkiye'de ise 240 bin adetlere ulaştığına dikkat çeken Flewitt, 5 yıl içinde bu rakamların daha da artacağını söyledi. Geçen yıl 286 binin üzerinde araç ürettiklerini, 222 bin 397 adet araç ihraç ettiklerini ve 3.4 milyar dolar gelir elde ettiklerini kaydeden Flewitt, ABD'ye ihracatla birlikte 2008'de kapasiteyi 300 binden 320 bin adete çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Amerikalı tüketici için makyajlandı

FORD Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, 2009 yılında ABD pazarında satışa sunulacak Transit Connect'in ABD normlarına uyum çalışmalarının Türk mühendislerince yapıldığını belirtti. Connect'lerin en önemli farklılığının ABD pazarına özel 2.0 litre benzinli motor ve otomatik şanzıman olduğunu belirten Flewitt, ülke ekonomisi için katma değer yarattıklarını, tasarımdan üretime dek her aşamada gelişmiş bir Ar- Ge anlayışı ile bugünkü noktaya eriştiklerini dile getirdi. Flewitt, "ABD'ye satılacak Connect'lerdeki diğer önemli bir değişiklik ise birden çok bardak koyma yeri" dedi.

Kocaelili Connect'e Avrupalı kardeş gelecek

MICHAEL Flewitt, "Neden Transit Connect üretimi için Türkiye'de yeni bir tesis kurmuyorsunuz?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Ford Otosan Transit Connect üretiminde her zaman lider kalacak. Fikri mülkiyet haklarını Ford ve Ford Otosan paylaşıyor. Türkiye'deki yapım hakkı Ford Otosan'ın ama başka ülkelerde bu hak Ford'a ait. Türkiye'deki yatırımlarımıza ve kapasite artırmaya her zaman olduğu gibi devam edeceğiz. Ancak ABD'deki talebi tam olarak bilemiyoruz. Geleceğe bakarken yaptığımız yatırımlara güvenmemiz lazım. Tam bir kesinlik görmezsek yatırım yapmayız. Bu yüzden Avrupa'da mevcut tesisler varken, Türkiye'de yeni bir tesis kurmak çılgınlık olur." Ufuk Güçlü de Connect'in Türkiye dışında üetimiyle ilgili şunları söyledi: "Transit Connect'in üretim kapasitesi belli. Amerika'da bu araca yoğun talep olursa, Türkiye'de yatırım yapıp daha fazla üretmek yerine, Ford'un Avrupa'da kapasitesi olan bir fabrikasında bu aracı üretmek daha kârlı."

Sabah

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder