5 Şubat 2008 Salı

Toyota bütün araçları nasıl solladı haberi


Toyota bütün araçları nasıl solladı
Otomotiv dünyasının zirvesinde beklenen oldu. Toyota, diğer tüm üreticilere ders verir şekilde başlattığı yükselişini, dünyanın en çok satan markası olarak tamamladı. Şimdi işin sırrı tartışılıyor.

TOYOTA'YI ZİRVEYE ÇIKARAN YOL

Toyota bütün araçları nasıl solladı
 

Türkiye'ye yönelik pişmanlık açıklamalarıyla gündeme gelen Rick Wagoneer'in direksiyonunda bulunduğu General Motors, 75 yıllık liderliğini Japon üretici Toyota'ya kaptırdı. Otomotiv dünyasının zirvesinde beklenen oldu. Toyota, diğer tüm üreticilere ders verir şekilde başlattığı yükselişini, dünyanın en çok satan markası olarak tamamladı. 1931 yılından bu yana dünyanın en çok satan otomobil şirketi ünvanını kimseye kaptırmayan GM, 2007 yılında zirveyi 476 araçla Toyota'ya bıraktı. GM dünya genelinde 2007 yılında 9 milyon 369 bin 524 araç sattığını açıklarken, Toyota geçen yılı 9 milyon 370 bin araç satışıyla bitireceğini duyurmuştu.

TOYOTA İLE BAŞA ÇIKAMADI

 Detroit merkezli GM, elinde Buick, Cadillac, Opel, Corvette, Chevrolet, Hummer, Pontiac, Saab gibi markalar bulundurmasına rağmen, Toyota'nın kendi markası ve Lexus markası ile başa çıkamadı. 1990 yılından bu yana özellikle General Motors'un ana vatanı ABD'de çok hızlı bir yükseliş yakalalayan Japon üretici, geride kalan 17 yılda ABD pazarındaki payını ikiye katlamayı başardı.

Geçen yıl ABD'de 2.6 milyon araç satmayı başaran Toyota, toplam pazarın yüzde 16.3'lük diliminin sahibi oldu. GM cephesinde ise işler "bardağın dolu tarafını gören" bakış açısına göre iyi gitti.

Bir önceki yıla göre satışlarını yüzde 3 oranında artırmayı başaran marka, geçen yılın son çeyreğinde ise yüzde 4.8'lik bir satış artışı yakaladı. İlk kez 1978 yılında 9 milyonun üzerinde satışa ulaşan GM, geçen yılki adetleriyle birlikte 2005, 2006 ve 2007'de üst üste üçüncü, toplamda ise dördüncü kez 9 milyon aracın üzerine çıkmayı başardı. Ancak, bu başarı bile GM'e yetmedi. Zira, Toyota'nın hızlı ve ayakları yere basan büyüme stratejisi, Japon üreticiyi bir numaraya taşıdı.

GM ile Toyota'nın bu çekişmesinde, ABD'li üreticinin halen tam anlamıyla nakavt olmamasının ardında gelişmekte olan pazarlara yaptığı yatırımlar yatıyor.

ÇİN'DE 1 MİLYONU AŞTI

Çin, Rusya, Brezilya gibi gelişmekte olan pazarlarda önemli bir satış ivmesi yakalayan GM, bu sayede belirli bir satış adedini tutturabildi. GM'den satışlarla ilgili yapılan açıklamada Çin'de 1 milyon sınırını aşan ilk üretici olduğunun altı çizildi. Ancak, rakamlar incelendiğinde bu söylemin çok da gerçeği yansıtmadığı ya da bir başka deyişle istatistiki verilere iyimser bir bakış açısıyla yansıtıldığı görülüyor.

Zira, GM'in 9.3 milyonluk araç satışının alt kısımları incelendiğinde Çin'de faaliyet gösteren Wuling markasının 516 binlik satışı da ABD'li üreticininmiş gibi gösteriliyor. Oysa GM bu markada yüzde 34'lük hisseyle küçük hissedar konumunda faaliyet gösteriyor. Toyota'nın başarısının ardında ise GM'in anavatanı ABD'de yakaladığı yüksek ivme yatıyor. Özellikle, küçük, az yakan ve daha çevreci otomobilleri pazara sürmesi ile Toyota, GM'i anavatanında bir-iki yıla kadar yakalayacak gibi gözüküyor.

ASTRA İLE AYAKTA

GM, Türkiye'de Opel ve Chevrolet olmak üzere iki ana marka ile (GMDaewoo) temsil ediliyor. Özellikle Astra Sedan (9 bine yakın satış) ile başarılı bir ivme yakalayan marka, her şeye rağmen yerli üretim yaptığı günlerdeki konumundan çok uzak. 2001 krizi öncesine kadar Türkiye'de bir fabrikası bulunan GM, global bir karar alarak İzmir'deki fabrikasını kapatmıştı. Daha sonra Türk otomotiv sanayisinin büyüme potansiyelini göremeden alınan bu karar hakkında başta GM'in zirvesindeki isim Rick Wagoneer olmak üzere birçok yöneticiden "Hatalıydık... Pişmanız" açıklamaları gelmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder