10 Şubat 2008 Pazar

Halkına benzinini bedava veren ülke

Halkına benzinini bedava veren ülke



Dünyada akaryakıtın en ucuz satıldığı ülke olan Türkmenistan'da, araç başına aylık bedava benzin verilmesi uygulaması yarın başlıyor. Hangi tür araca ne kadar benzin bedava?

10 Şubat 2008 12:15

Halkına benzinini bedava veren ülke

Cemil Yıldız'ın haberi
 
Böylece doğalgaz, elektrik ve şebeke suyundan sonra benzin de yarından itibaren vatandaşlara ücretsiz verilecek. Limiti aşanlar ise henüz belirlenmeyen bir piyasa fiyatından benzin alacak. Yeni uygulamanın tüketimi sınırlama ve kontrolü artırma amaçlı olduğu belirtiliyor.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, benzinin halka ücretsiz verilmesi ile ilgili kararı imzaladı.

Hükümetin desteğiyle 1993' ten beri yaklaşık 50 litre benzinin 1 dolara satın alındığı ülkede yarından itibaren yürürlüğe girecek yeni kararla halk, ayda 200 litre benzini bedava alacak.

Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Berdimuhammedov'un Yardımcısı Taçberdi Tagiyev, belirlenen limitin üzerinde benzin almak isteyenlerin Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği piyasa fiyatından satın alacağını kaydetti. Toplantıda, Berdimuhammedov'a vatandaşlara bedava benzin alabilmesi için verilecek özel kuponların taslakları sunuldu. Bu kuponlar, araç sahiplerine bankalar tarafından altı aylık olarak dağıtılacak. Tagiyev, ileride halka bedava benzin dağıtımını hızlandırmak için modern donanımlara sahip benzin istasyonlarının kurulacağını sözlerine ekledi.

Bedava benzin projesi ile vatandaşların alabileceği aylık benzin limitleri şöyle:

* Ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen binek otomobiller ve sürücü hariç 8 yolcu kapasiteli araçlar için limit 120 litre.

* Yük araçları için limit 200 litre.

* Otobüsler için limit 200 litre.

* Traktörler için limit 200 litre.

* Motosikletler için limit 40 litre.

Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder