5 Şubat 2008 Salı

NASA'nın 2009 bütçesi rekor kırdı


NASA'nın 2009 bütçesi rekor kırdı

Uluslararası Uzay İstasyonu, Uzay'dan Dünya'nın incelenmesi Ay'a ve mars'a gidilmesi gibi büyük projeler yürüten NASA'nın 2009 bütçesi 17.6 milyar dolar olarak açıklandı. İşte NASA'nın çalışmalarından kareler

05 Şubat 2008 13:17
 
NASA'nın 2009 bütçesi rekor kırdı

 Haber: Bilal Turhal  

 

 NASA Başkan Vekili Shana Dale 2009 bütçesinin Bush yönetiminin NASA'nın misyonuna verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti. Bütçedeki artışla NASA ile Federal bütçe arasında yüzdea birlik bir fark kaldı.
Bütçede 5.78 milyar dolar uzay mekiği harcamalarına ayrıldı. Columbia uzay mekiğinin atmosferde yanmasının ardından yeni bir mekik modeli üzerinde çalışılıyor. Uzaydaki bilimsel çalışmalar için 4.4 milyar dolar ayrılırken  insanlı yeni uzay aracı sistemleri için 3.5 milyar dolar ayrıldı.  

 

447 milyon dolar da havacılık çalışmaları için harcanacak. Geçtiğimiz yıl uzaya 3 mekik yolayan NASA'nın programında bu yıl 6 uçuş var. Bu uçuşlardan biri Hubble Uzay Teleskob'una yapılacak.  

 

 NASA, Ay'a yapılacak keşif gezisi için kullanılacak Orion ve Ares uzay araçlarının geliştirilmesinde bir hayli yol aldı.  

 

 NASA'nın 55 ayrı bilimsel misyonu bulunuyor. Bunların arasında en önemlileri arasında küresel ısınma ve ekosistem araştırmaları geliyor.  

 

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun geliştirilmesi ve buraya kargo taşınması için 2.6 milyar dolar ayrıldı.
Beyaz Saray'ın Ekim 2008/Eylül 2009 bütçe dönemi için Kongre'den onaylanmasını istediği 3,1 trilyon dolarlık bütçe paketinde aslan payı 515 milyar dolarla Savunma Bakanlığının olurken, Bush yönetimi ayrıca Irak ve Afganistan'daki savaşların finansmanı için vergi yılının ilk ayları ile yeni yönetimin geleceği Ocak 2009'a kadar 70 milyar dolar talep etti. Pentagon için talep edilen bütçe miktarında bir öncekine göre yüzde 7,5 ve 2001'den bu yana da yüzde 74 artış olduğu görüldü.

NASA'NIN UYDU ÇALIŞMALARINDAN İLGİNÇ KARELER İÇİN TIKLAYINIZ

www.rotahaber.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder