15 Şubat 2008 Cuma

En akıllı elbisemi senin için giydim!


En akıllı elbisemi senin için giydim!
Uzmanlar tişört ile kinetik enerji üretip akıllı kıyafetler dikecek...



15 Şubat 2008 13:28
Çok yakın bir gelecekte tişört sadece üstündeki desenle öne çıkmayacak, ne kadar 'akıllı' olduğuna bakılacak.

ABD'li uzmanlar nanoteknoloji sayesinde, hareketleri elektrik enerjisine dönüştürebilen bir malzemeyi kumaş olarak kullanıp akıllı elbise üretilebileceği müjdesi verdi

ABD'deki Georgia Teknoloji Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği ve hareketi elektrik enerjisine dönüştürebilen yeni bir malzemenin kumaş olarak kullanılmasıyla vücut enerjisini elektriğe dönüştüren akıllı elbiseler üretilecek. Araştırma ekibinin başındaki Prof. Zhong Lin Wang, bu kumaşı üretmek için özel lifler kullandıklarını söylüyor. Wang, kullanılan tekniği şöyle anlatıyor: "Bunlar tekstilde kullanılan iplikler gibi ama elektrik iletebiliyorlar. Üzerlerine çinko-oksitli nano teller sarıyoruz. Böylece lif, aslında şekil açısından şişe temizlediğiniz tüylü fırçalara benziyor. Bu liflerden ikişer tane alıyoruz, birer taraflarını kaplıyor diğerlerini çıplak bırakıyoruz. Bunları üst üste koyup ileri geri itip çektiğinizde, üstteki nano teller alttakileri bükmeye başlıyor. Bu da elektrik akımı üretiyor."

Cep telefonunu çalıştırabilir

Heriot Watt Üniversitesi'nden, esnek akıllı malzemeler üzerinde çalışan Prof. George Stylios ise bu liflerin kullanımıyla giysilerden 'anlamlı' miktarlarda enerji yaratmanın zor olacağı inancında. Bunun için çok hızlı hareket edilip çok fazla lif kullanılması gerektiğini söyleyen Stylios'a göre, bu kumaşlar malzemenin rengini ve yapısını değiştirme gibi uygulamalarda kullanılabilir.

Prof. Wang'a göre, optimal koşullar altında bir metrekarelik böyle bir kumaş, 80 miliwatt kadar enerji üretebilir. 80 miliwatt hiç de büyük bir miktar değil, ancak bu tür bir enerji bir iPod ya da cep telefonunu çalıştırmak için kullanılma potansiyeline sahip. Wang bu kumaşların üretiminin pahalı olmadığı müjdesini de veriyor. Biyolojik olarak çevreye uyumlu olduklarını ve toksik olmadıklarını da ekliyor.

Bildiğimiz pil yerine...

Tekstil elektroniği firması Fibretronic'in teknik yöneticisi Dr. Dianne Jones da giyilebilir elektronik piyasasının büyümesiyle nanoteknolojinin büyük bir hızla çekicilik kazanacağına inanıyor. Kişisel elektronik eşyaların enerjisini giydiğimiz kıyafetlerle üretebilmek akıllı ve interaktif giysilerde büyük bir aşama olacak. Jones'a göre geleneksel batarya teknolojisinin yerini alacak daha entegre ve yumuşak çözümler, giyim ve diğer elektronik tekstil bazlı uygulamalar için büyük önem taşıyor.

Prof. Wang'ın başkanlığındaki ekip, malzemenin çadır ve benzeri yapılarda rüzgâr enerjisinin elektriğe dönüştürülmesinde de kullanılabileceğini söylüyor. Hedefleriyse kendi enerjisini üreten nanoteknolojiyi geliştirmek ve hava akımından titreşimlere bütün mekanik enerjilerin elektriğe dönüştürülebileceğini göstermek...

Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder