5 Şubat 2008 Salı

Hangi firma ne kadar yatırım yapacak?


Hangi firma ne kadar yatırım yapacak?
Geçen yıl gerçekleştirdiği 20 milyar doları aşan ihracat ile ilk sırada yer alan otomotiv sektöründe yatırımlar Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Otomotivde yatırımın kızışacağı 2008'de hangi firma ne kadar yatırım yapacak?

DEVLERİN YATIRIM YARIŞI KIZIŞTI

Hangi firma ne kadar yatırım yapacak?
 

Son yıllarda önemli başarılara imza atan otomotiv sektörü, üretimde ve ihracatta gösterdiği performansla Türk ekonomisinin yıldız sektörü haline geldi. Uzun yıllardan bu yana Türkiye'ye yatırımları yönlendiren otomotiv devleri, Türkiye'de sağladıkları başarıyla birlikte yatırımlarını artırarak sürdürürken, Türkiye, yeni rakiplere rağmen otomotivde yatırım çekmeye devam etti.

Renault, Ford, Mercedes, Fiat, Hyundai gibi otomotiv şirketleri Türkiye'deki üretimlerini devam ettirirken, bir çok model otomobil veya ticari model Türkiye'deki fabrikalardan dünyaya yayıldı. Otomotiv devleri bu yıl da mevcut üretim kapasiteleri konusunda yeni kararlar alırken, ilk sürpriz Renault'tan geldi. Fransız otomobil üreticisi Renault'un 1996-2006 yılları arasında Türkiye'ye yaptığı yatırım tutarı 1 milyar doları aşmış, geçen yıl ise 210 milyon dolar rekor yatırımla kapatmıştı. Son olarak Clio Grand Tour'un üretimine başlayan Renault, bu yıl 200 milyon dolarlık yatırım açıkladı. Oyak Renault Genel Müdürü Alain Gabillet, Bursa fabrikasında bu yıl yeni bir üretim projesi olacağını duyurdu. Üretilmesi planlanan modele ilişkin henüz bir bilgi verilmezken, Renault bu yılki yatırımın büyük bir bölümünü dizel motor üretimi için ayıracağını bildirdi.

-TOFAŞ BU YIL 360 MİLYON AVRO YATIRIM HEDEFLİYOR-

Koç Holding ve Fiat ortaklığında 1968 yılında kurulan ve her 2 firmanın da eşit hissedar olduğu Tofaş da bugüne kadar pek çok projeyi hayata geçirdi. Bursa'daki fabrikada 1971 yılında üretime başlayan Tofaş son olarak Mini Cargo projesiyle dikkat çekerken, fabrikanın araç üretme kapasitesi 360 bine dayandı. Son olarak Tofaş, İtalya, Polonya gibi ülkeler arasından sıyrılarak ''263'' projesini üstlenirken, Tofaş Üst Yöneticisi Ali Pandır, Tofaş'a bir proje daha getirmek için çabalarının sürdüğünü belirtmiş, fabrikanın kapasitesinin artırılabileceğini ifade etmişti. Tofaş, bu yılki yatırım bütçesini ise 360 milyon avro olarak belirledi.

-FORD OTOSAN'IN 2008 YATIRIM PLANI...

- Ford Otosan da bugün Kocaeli ve İnönü fabrikalarında Transit ve Transit Connect, Puma Transit motoru, Ecotorq Kamyon motoru ve Cargo kamyonların üretimini yapıyor. Bugüne kadar otomotivin ticari araç tarafında üretim yapmayı tercih eden Ford Otosan, bundan sonraki dönemde de tercihinin ticari olacağını açıkladı. Ford Otosan Genel Müdürü Michael Flewitt, 2007 yılında 110 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, bu yıla ilişkin hedefleri konusunda ise 100 milyon dolar civarında bir yatırımın öngörüldüğünü duyurdu. Flewitt, fabrikaya ve ürün yelpazesine yatırımların süreceğini söyledi. Aynı zamanda Türkiye'nin ihracat şampiyonu da olan Ford Otosan, bu yıl ki yatırımın, iş süreçlerinin ve fabrikaların iyileştirilmesi, kapasite artışı, gelecek ürün programları için gerçekleştirileceğini açıkladı.

-MECDESES BENZ TÜRK BU YIL 50 MİLYON AVRO YATIRIM YAPACAK-

 Bu yıl Türkiye'deki 40. yılını kutlayan Mercedes Benz Türk A.Ş de Aksaray ve Hoşdere'deki fabrikalarında önemli üretim ve ihracat başarıları kazandı. Geçen yıl üretimini otobüste yüzde 35, kamyon üretimini de yüzde 30 artıran Mercedes Benz Türk 3 bin 6 otobüs, 16 bin 8 kamyon üretti. Mercedes-Benz Türk A.Ş Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler, 2007 yılında tesis ve genişlemeleri gerçekleştirmek için 50 milyon avroluk yatırım yaptıklarını, bu yıl için de aynı rakamları hedeflediklerini bildirdi. Kapasite artırımına ve ürün yatırımlarına devam edeceklerini duyuran Mercedes Benz Türk, bu yıl toplam satışlarını yüzde 10, ihracatını ise yüzde 15 oranında artırmayı, üretim kapasitelerini de otobüste yüzde 20, kamyonda yüzde 10 yükseltmeyi planlıyor.

-DÜNYANIN İKİ DEVİ GELMEK ÜZERE...

- Bu arada Türkiye'de bulunan mevcut otomotiv şirketlerinin yanı sıra pazarda yer almayan bazı şirketlerin de Türkiye'ye yatırım konusunda istekli oldukları bildirildi. Son olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın iki otomotiv devinin Türkiye'ye gelip yatırım yapmak için çok ciddi mesafeler kat etmek üzere olduğunu açıklamıştı. Bunlardan birinin ''Magna'' firması olduğunu ifade eden Çağlayan, şirketin Türkiye'de 400 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planladığını, bu konu ile ilgili gerekli altyapının sağlandığını söylemişti. Bir diğer firmanın da Türkiye'ye 1 milyar avroluk bir yatırım yapmanın çabası içinde olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın otomotiv üssü haline geldiğini kaydetmişti.

-MERMERLER'İN HEDEFİ CHERY'E TÜRKİYE'DE FABRİKA KURDURMAK-

 Önümüzdeki günlerde ilk kez Çin'de üretilen bir markayı Türkiye pazarına sunmaya hazırlanan Mermerler Grubu da distribütörlüğünü yapacağı Chery'nin Türkiye'de üretim yapmasını hedefliyor. Chery Otomotiv Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer bütün gayelerinin Türkiye'ye fabrika kurdurup buradan Avrupa'ya ihracat yapabilmek olduğunu ifade etti. Yatırım rakamlarının henüz hesaplanmadığını, Chery'nin Avrupa'ya açılabilmesi için Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını bildiren Mermer, yatırım bölgesi konusunda karara varılmadığını, yatırımın içinde muhakkak kendilerinin de olacağını açıkladı. Bu arada Türkiye'de üretimlerine devam eden Toyota, Honda ve Hyundai ise henüz bu yıla ilişkin yatırım planlarını kamuoyuyla paylaşmadı.

AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder